En af de nye initiativer for ældre i Randers er blandt andet stolegymnastik. Men derudover kan man også melde sig til livshistoriefortællinger og mandeklub

En af de nye initiativer for ældre i Randers er blandt andet stolegymnastik. Men derudover kan man også melde sig til livshistoriefortællinger og mandeklub

Mange nye tilbud for ældre

Livshistorier, søndagskaffe, mandeklub og højtlæsning for blinde. Det er bare et udvalg af de nye aktiviteter, der er kommet for ældre borgere i ældreområde Vest i Randers Kommune efter et inspirationsmøde i efteråret
 
I november 2015 inviterede aktivitetsmedarbejdere i ældreområde Vest de ældre borgere, der havde mistet ægtefælle indenfor de seneste par år, til en kop kaffe og en snak om, hvilke aktiviteter de ældre kunne tænke sig at deltage i. Der er mange muligheder for at deltage i forskelligt klubliv i Randers Kommune, men en del ældre vil hellere være sammen i små grupper, og derfor havde aktivitetsmedarbejderne Anne Scamuzzi og Inge Schultz-Knudsen en masse ideer til aktiviteter, som de ældre kunne melde sig til.
"Vi har brugt tiden siden arrangementet til at hjælpe nogle af grupperne i gang; blandt andet en gruppe, som mødes til søndagskaffe hos hinanden på skift. Nu skriver vi folk på venteliste og starter nye grupper op, når der er fire-fem, der har meldt sig", fortæller Inge Schultz-Knudsen.
Der er også dannet en spillecafé både på Kollektivhuset og i beboerhuset på Myrdalsvej i Hornbæk, hvor der også er stolegymnastik og balancetræning. Der er også interesse for gåture. Aktiviteterne er åbne for alle over 60, der ikke synes, det er så let at være med i de almindelige tilbud. Grupperne sætter aktivitetsmedarbejderne i gang ved at være med første gang eller flere gange.
"Vi gør meget for at hjælpe deltagerne med at danne små netværk, hvor de kan drikke kaffe og få en snak sammen, f.eks. efter stolegymnastikken", siger Anne Scamuzzi.
"Det er dejligt, når det lykkes, og vi kan se, at nogle fra spillecafeén begynder at gå ture sammen, eller når én fra gåbussen inviterer på æbleskiver op til jul", tilføjer Inge Schultz-Knudsen.
 
Fortæl din historie
Livshistoriefortælling er meget populært rundt om i landet, og nu starter aktivitetsmedarbejder Inge Schultz-Knudsen også sådan en gruppe op sidst i marts. Når man har mistet de fleste af ens livsvidner, kan der være et stort behov for at fortælle nogen om sit liv. Især når man har mistet sin ægtefælle eller samlever. Der er plads til endnu et par stykker i gruppen, der mødes hver anden torsdag eftermiddag fra 31. marts.
"Vi vil tale om forskellige emner hver gang, og det vil være om helt almindelige dagligdags ting, som et levet liv jo er. Det kan også være om svære livsbegivenheder, som de fleste mennesker desværre oplever, og som det kan være rart at fortælle andre om", fortæller Inge Schultz-Knudsen.
"Fra andre grupper ved vi, at nogle mennesker har tankemylder lige inden de falder i søvn, hvor det, der er sket i deres liv, kører rundt i hovedet som en karrusel, og at det hjælper dem meget at få sagt begivenhederne højt til andre", tilføjer Inge Schultz-Knudsen.
 
Mandeklub og højtlæsning
Et mødested for mænd er også planlagt til at starte op i april. Her skal deltagerne selv være med til at bestemme, hvad der skal foregå.
"Mænd har brug for at skabe nye relationer, når de ikke længere skal møde på arbejde hver dag, og man måske heller ikke er så rask til bens længere", konstaterer Inge Schultz-Knudsen.
Klubben mødes tirsdag eftermiddag kl. 13.00 på Borupvænget.
Et andet nyt initiativ er kommet i stand via frivillige, der gerne vil læse højt for blinde eller svagtseende, og aktivitetsmedarbejderne hører gerne fra pårørende, der har forældre, som kunne være interesseret i at deltage.

Hvis man vil høre mere om initiativerne, kan man kontakte Inge Schultz-Knudsen på tlf. 20 47 64 73. Aktiviteterne er primært for borgere, der bor i Område Vest i Randers Kommune. 

Publiceret 15 March 2016 12:00