Talerne på konferencen i Musikhuset var mange. Fra forreste række lyttede blandt andre socialminister Karen Ellemann-Jensen og Poul Nyrup Rasmussen, mens forsker Iben Nørup fortalte.

Talerne på konferencen i Musikhuset var mange. Fra forreste række lyttede blandt andre socialminister Karen Ellemann-Jensen og Poul Nyrup Rasmussen, mens forsker Iben Nørup fortalte.

Socialt initiativ:

De udsatte skal ikke være indsatte

Nyt initiativ skal få virksomheder til at tage hånd om udsatte

Af
Louise Ritter

“Ansæt de udsatte før de bliver indsatte!”

Socialminister Karen Ellemann-Jensen og rigtig mange andre kunne lide, hvad de blev mødt med, da Musikhuset i sidste uge lagde rum til en konference med med formålet at kickstarte et nyt initiativ, der skal ikke bare skal hjælpe udsatte unge i gang på arbejdsmarkedet, men også forbedre Esbjergs image som en kommune, hvor vi står sammen - eller som initiativtagerne selv formulerer det: Esbjerg -her passer vi på hinanden.

Det er De Hjemløses Venner i Esbjerg, der har sparket det nye initiativ i gang, og her er man næsten høj over de mange reaktioner, der er strømmet ind siden sidste uges konference, hvor både socialministeren, borgmesteren og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen talte.

“Socialministeren sagde jo direkte, at det burde rulles udi hele Danmark, hvis det viser sig at fungere. Større ros kan man vel nærmest ikke få. Og helt generelt har vi fået rigtig gode tilbagemeldinger mange steder fra,” lyder det fra Lars Erik Johansen, De Hjemløses Venner i Esbjerg.

Hundrede skal være med

Lars Erik Johansen kan også fortælle, at flere virksomheder allerede har meldt sig interesseret i at støtte op om det gode initiativ ved at åbne deres døre for de udsatte unge.

Tanken bag er, at virksomhederne skal af med et årligt kontingent for at være med. For det får de retten til at bruge initiativets logo med - forhåbentlig - positiv social branding - til følge. Til gengæld forpligter de sig til mindst en gang om året at invitere et udsat ungt menneske til jobinterview. Der er ingen tvang tilknyttet - samtalen behøver altså ikke at ende med en aftale, men det er naturligvis håbet, at det i mange tilfælde vil gøre det.

En eventuel ansættelse koster i første omgang ikke virksomheden noget, da de unge aflønnes efter de kommunale aktiveringsregler, men drømmen er selvfølgelig, at virksomhed og ung får så stor glæde og gavn af hinanden, at en fast ansættelse på almindelige lønvilkår bliver en realitet.

“Konferencen i Musikhuset var startskuddet, men det er jo egentlig først nu, at det egentlige arbejde skal sættes ind, når vi skal have virksomhederne til at være med. Nogen - også de tunge - har allerede tilkendegivet, at de gerne vil være med, og nu skal vi så have kontaktet alle de virksomheder, som vi finder det relevant at kontakte,” siger Lars Erik Johansen, der har som ambitiøs målsætning, at et hundrede virksomheder skal være betalende medlemmer om et år.

Publiceret 15 March 2016 10:30