Nicolai Bio viser filmen Professor Bieliks Hemmlighed, der er baseret på en sand historie. Pressefoto.

Nicolai Bio viser filmen Professor Bieliks Hemmlighed, der er baseret på en sand historie. Pressefoto.

Støttekroner og ros til Nicolai Bio

Sidste stop for Filmkaravanen er i biografen i denne uge.

Det er svært at få armene ned i Nicolai biograf efter en meget flot bemærkning fra Dansk Filminstitut i forbindelse med tildelingen af den såkaldte Art Cinema støtte på 250.000 kr. Instituttet skriver bl.a., at Nicolai biograf og café har en ”klar arthouse profil” og er ”kulturelt samlingssted”. Man har også lagt vægt på, at biografen ”med rette præsenterer sig som Sydjyllands eneste kunstbiograf”.
”Vores eksistensgrundlag ville i den grad være truet, hvis vi ikke modtog Art Cinema støtten fra Dansk Filminstitut. Vi arbejder derfor hårdt for at leve op til de krav, der stilles for at kunne modtage støtten. Vi har blandt andet ganske mange arrangementer, som vi ikke har for at tjene på dem, men for at give Sydjyllands borgere nogle gode og mindeværdige oplevelser, ligesom vi også sørger for at have et godt udvalg af kunstfilm, som ellers ikke ville være tilgængelige i vores landsdel,” siger daglig leder Mette Balsby.
I 2015 solgte Nicolai biograf 20.017 billetter og havde 259 titler på programmet, hvoraf 87% udgjordes af kunstfilm. Udover film byder biografen på forskellige arrangementer som foredrag, koncerter, livestreaming fra Århus universitet og fra Europas operascener samt gratis udebio.

Filmkaravanens sidste stop

En af de filmoplevelser, som Nicolai Bio byder på er Filmkaravanen, som har til formål at bringe kunstneriske film bredere ud i Danmark.
Filmkaravanen er nået til femte og sidste film i denne sæson, og fra onsdag den 31. marts kan man se den polske film “Professor Bieliks Hemmelighed”. Den handler om Kacper Bielik, en skolelærer i fyrrerne, der er elsket af eleverne for sine alternative undervisningsmetoder. Men efter et tragisk biluheld begynder han at miste synet. Af frygt for at miste sit job prøver han at skjule sin lidelse. Men hans skuespil er et kapløb med tiden, for verden er bogstavelig talt ved at forsvinde for øjnene af ham. De trofaste elever har dog ikke tænkt sig at opgive ham så let. Og da en af de kvindelige lærere forelsker sig i Kacper, har han for alvor grund til at se virkeligheden i øjnene.
Det var en avisartikel om den virkelige Kacpers situation som vækkede instruktør Jacek Lucinskis interesse for historien. Han opsøgte den virkelige Kacper, Maciej Bialek, og fulgte ham i det daglige, i hans undervisning og i hans personlige hverdagsliv med venner og familie.

Publiceret 23 March 2016 19:00