"Æbledronningen", Karin Baum, og Nis-Edwin List-Petersen, da Gråsten Æblefestival i 2015 genoptog æblesejladsen. Foto: Søren Gülck

Årets æblefestival koncentreres på havnen

Gråsten gør klar til sin tredje æblefestival. I år koncentreres den på havnen og i tre dage ved begyndelsen af efterårsferien

Sidste år kom Gråsten igen med i den traditionsrige æblesejlads på Flensborg Fjord. Det skete i forbindelse med, at foreninger og borgere i området for anden gang holdt Gråsten Æblefestival i efterårsferien.
Nu rører folkene bag æblefestivalen igen på sig og gør klar til den tredje festival med sejladsen og havnen endnu mere i fokus.
Hvor festivalen tidligere har haft centrum på Torvet, bliver det nu havnen, der er basen, og festivalen koncentreres på tre dage op til og i begyndelsen af skolernes efterårsferie. Der bliver åbning af festivalen på havnen torsdag 13. oktober kl. 17.

Debat og kagekonkurrence

Om fredagen og lørdagen bliver der telte og boder på havnen, som det kendes fra Torvet og havnen sidste år. Og fredag aften holdes æblesejladsfest med livemusik i et stort telt på havnen.
Lørdag morgen haler de gamle skibe i æblesejladsen trosserne om bord og sætter kursen mod Flensburg, hvor der i weekenden er aktiviteter i anledning af skibene, der er sejlet til med æbler og anden høst fra flere havne i Flensborg Fjord.
Som en helt ny type indslag holdes lørdag på havnen i Gråsten et åbent debatarrangement med kokke og politikere om fødevarer og sønderjysk madkultur. Der bliver også motionsløb for voksne, hvor man kan samle appetit til Det Store Æblekagebord. Og som noget nyt bliver der her holdt bagekonkurrence, hvor alle kan deltage.

Samling på frivillige

Det er foreninger og borgere i Gråsten og omegn, der står bag Gråsten Æblefestival igennem paraplyorganisationen Gråsten Forum og med støtte fra Sønderborg Kommune. Det er på baggrund af evalueringen af æblefestivalen i 2015, at styregruppen har besluttet at koncentrere festivalen på tre dage og på ét sted i byen. Samtidig sætter styregruppen i år kræfter ind på organiseringen af de mange frivillige, som er uundværlige til afviklingen. Blandt andet indføres en efterfølgende fest for de frivillige.
Alle borgere, foreninger og virksomheder, som gerne vil bidrage til festivalen, vil blive modtaget med glæde af kommunens koordinator, som er Vibe Voetmann. Hun kan kontaktes på tlf. 2612 1832 eller mail til vivo@sonderborg.dk

Publiceret 30 March 2016 11:00