Nicolai Carstensen og Nikolaj Straarup - et par teenagere, som i den grad elsker at udfordre deres hjerner.

Nicolai Carstensen og Nikolaj Straarup - et par teenagere, som i den grad elsker at udfordre deres hjerner.

På vej mod noget stort

Nikolaj og Nicolai kan blive nordiske mestre - i matematik

Det er temmelig fascinerende at lytte til svarene fra en henholdsvis 17-årig og 19-årig på spørgsmålet: 'Jamen, hvad er det fede egentlig ved matematik?' 17-årige Nikolaj Straarup og 19-årige Nicolai Carstensen går begge på andet år på Munkensdam Gymnasium, og de to lokale knægte har formået at kile sig ind blandt de blot 20 andre danske gymnasie- og skoleelever, der har kvalificeret sig til Den Nordiske Matematikkonkurrence, som afvikles den 5. april.
Her er de nået til gennem den danske Georg Mohr-konkurrence, som har til formål at stimulere interessen for matematik ved at udfordre de dygtigste elever med opgaver der i sværhedsgrad ligger ud over det, de møder i den daglige undervisning.
Det er altså et par temmelig dygtige unge mænd, vi har fat i her, og således kan vi vende tilbage til spørgsmålet om det fede ved matematik.

Matematik er ’the shit’

“For mig har matematik bare altid været the shit,” fastslår Nicolai Carstensen og uddyber:
“Matematik er jo en verden, som vi mennesker selv har skabt, men vi ved ikke præcis, hvad den indeholder. Med det system vi har bygget op, har vi besluttet, at vi igennem matematik for eksempel kan konkludere endegyldigt, at hvis jeg slipper den her stol, så vil den falde til jorden. Men i princippet ved vi faktisk ikke, om den pludselig vil flyve opad i stedet. Vi forsøger stadig at udforske den verden,” forklarer den 19-årige gymnasieelev.
Det er netop selve udforskningen af de problematikker, der bliver præsenteret i matematik-konkurrencerne, som tænder drengene. Det er med andre ord hjernegymnastik på et temmelig højt plan, der er drivkraften bag deres - indtil videre - succesfulde færd.
“Det rigtig fede ved at være med i konkurrencen er konceptet med, at vi ikke har hjælpemidler. Matematik er jo ikke fedt, når man har lommeregner og værktøjer, hvor man bare skal taste data ind. Hele glæden ligger jo i processen, for det er ikke som sådan resultatet, der er spændende. Det er hele processen dertil. Matematik er fedt, når det kun er din egen hjerne, der skal finde ud af det,” beskriver Nikolaj Straarup sin matematik-interesse.

Går i træningslejr

De er altså to blandt blot 20 andre danske elever, der skal dyste i matematik. Den Nordiske Matematik-konkurrence holdes på samme tid i de resterende nordiske lande. Deltagernes resultat her lægges sammen med deres resultater i de indledende runder, inden en vinder således findes. Der er dog stadig en stor gulerod forude, hvis man ikke træder op øverst på sejrsskamlen.
De seks bedste i hvert land kvalificerer sig til Den Internationale Matematikolympiade, der afvikles i Hong Kong til juli. I øjeblikket ligger Nicolai Carstensen nummer fire, så der er ganske udmærkede muligheder for at fortjene sig en tur til Østen senere på året. Derfor er han også gået i skarp træningslejr. Ja, matematiktræningslejr.
“Vi har fået nogle materialer fra konkurrencen, som vi skal læse op på, men ud over det så har jeg afsat tid til, at jeg skal løse opgaver. Jeg skal til en påskefrokost i eftermiddag, og når jeg er færdig med det, regner jeg da med, at jeg skal hjem og træne. Det kommer jeg nok til at gøre helt op til konkurrencen,” siger den 19-årige matematiker.
Udgangspunktet er lidt anderledes for den anden Nikolaj. Han ligger knap så godt til i placeringerne. En god præstation den 5. april kan dog sagtens vende tingene rundt.
“Jeg havde ikke forventet det helt store, og jeg havde faktisk ikke forventet at nå så langt, så jeg læser nok bare op på det, vi har fået udleveret. Men det er jo gået meget godt indtil videre, så hvis det ender med en tur til Hong Kong, så tager jeg da gerne det med,” griner 17-årige Nikolaj Straarup.

Publiceret 30 March 2016 12:00