Lidt mindre forvirring på sygehusene. Og mere tryghed. Det er tanken bag, at mange sygehusafdelinger får mere dansk-klingende navne. Modelfoto

Lidt mindre forvirring på sygehusene. Og mere tryghed. Det er tanken bag, at mange sygehusafdelinger får mere dansk-klingende navne. Modelfoto

Tag på sygehuset uden at brække tungen

Region Syddanmark dropper de sværeste afdelingsnavne

Af
Peter Friis Autzen

Fremover skal afdelingerne på de syddanske sygehuse have navne, som almindelige mennesker kan udtale og forstå.
Regionsrådet har besluttet at gå samtlige afdelingsnavne igennem med en tættekam for at omformulere de navne, der forvirrer mest. Det betyder, at nogle latinske udtryk ryger ud til fordel for noget, der ligner almindeligt dansk mere, oplyser regionen.
For eksempel ændres 'radiologi' til 'røntgen og scanning'. 'Reumatologi' ændres til 'gigt og bindevævssygdomme', mens 'gynækologi og obstetrik' kommer til at hedde ”kvindesygdomme og fødsler'.
Ved at gøre navnene mere forståelige fremmes patienternes tryghed, mener udvalgsformand Poul-Erik Svendsen (S).
“Vi har et politisk ønske om at inddrage og komme i dialog med patienterne om behandlingen på vores sygehuse, og det kræver, at de føler sig trygge. De latinske navne kan være med til at understøtte en fornemmelse af, at man er på udebane. Det er vi og medarbejderne på sygehusene på ingen måde interesseret i. Tværtimod,” siger han.
Det nye tiltag er også en måde at ensrette navnene på tværs af sygehusene. Det betyder, at en patient ikke skal finde rundt i nye navne, bare fordi vedkommende skifter sygehus undervejs i sin behandling.
Med de nye navne bliver patienter, der skal til kræftbehandling, eksempelvis ikke forvirret over, at Kræftafdelingen pludselig hedder Onkologisk Afdeling på et andet sygehus.
Det er ikke let at fordanske afdelingsnavnene. For det er ikke nok, at navnene giver mening for patienterne - det skal de også gøre for de ansatte fagfolk. Derfor er det heller ikke alle navne, der ændres ret meget. Og nogle navne bliver længere af det.
For eksempel ændrer 'Terapiafdelingen' på Kolding, Vejle og Fredericia Sygehuse navn til 'Fysio- og Ergoterapi'. Og 'Nuklearmedicisk afdeling' på Odense Universitetshospital ændres til “Nuklearmedicin'.
Det er dyrt at skifte de mange tusinde skilte ud. Derfor vil det ske i takt med ombygninger og lignende.

Publiceret 30 March 2016 15:00