Glade minikokke fra Tistrup! 6. klasse på byens skole kan tilsyneladende noget helt specielt i et køkken. For anden gang i år trækker de sig sejrsrigt ud af en madkonkurrence. I denne uge venter DM-finalen i Odense.

Glade minikokke fra Tistrup! 6. klasse på byens skole kan tilsyneladende noget helt specielt i et køkken. For anden gang i år trækker de sig sejrsrigt ud af en madkonkurrence. I denne uge venter DM-finalen i Odense.

Tistrups minikokke rydder bordet igen

For anden gang på kort tid sætter 6. klasse på Tistrup Skole sine konkurrenter til vægs i en madkonkurrence

Af
Louise Ritter

Hytteblinis, mini burgere og lakridsmælkesnitter - alt sammen rig på ost og mejeriprodukter.
6. klasse på Tistrup Skole serverede det ene lækkeri efter det andet, da den 11 elever store klasse lige før påskeferien gjorde rent bord ved semifinalen i DM i madkundskab. Præcis som klassen også gjorde sammen med Tistrup Skoles 5. klasse tidligere på året, da de - med madlavning på højt plan - vandt den landsdækkende konkurrence i Coops Go Cook-kampagne.
“De er meget videbegærelige og hooked på det, og så supplerer de hinanden godt. Der er kun tre piger i klassen, men de er for eksempel gode til at anrette, mens drengene er stærke på det tekniske, når der skal eksperimenteres,” fortæller Tina Vester, der er stolt madkundskabslærer på Tistrup Skole.
Klassen tog førstepladsen i semifinalen kort før påske, og allerede torsdag i denne uge skal de gøre det hele en gang til ved finalen i Odense - med kun ganske få undtagelser.
“Maden var lige, som den skulle være i semifinalen, men vi havde haft så travlt med den, at eleverne ikke helt havde fået øvet deres fremlæggelse og derfor holdt sig meget til deres papirer. Dem har jeg taget fra dem til finalen, for de kan sagtens uden,” siger Tina Vester, der - hånden på hjertet - ikke havde de helt store forventninger, da hun tog til semifinalen på UC Syd i Esbjerg med en flok madtrætte elever.
“De har arbejdet så meget med det, at de simpelthen var kørt trætte, så jeg tænkte, at det måtte gå, som det nu gjorde, men de har da fået gejsten igen må man sige,” smiler Tina Vester, der endda har måttet stramme skruen henover påskeferien og give lektier for. Til finalen skal der nemlig forberedes en hel del. Der skal blandt andet bages brød og startes en yoghurtproces op - opgaver som eleverne selv skal løse.

Dygtige formidlere

Tistrups minikokke har da også rigtig godt styr på selve maddelen, men i DM i madkundskab er formidlingen af tanker og overvejelser bag den endelige servering et helt centralt element - og også her scorer de madglade Tistrup-børn høje karakterer. Se bare hvilke ord klassen fik med af dommerne ved semifinalen:
“Det er stilfuldt og professionelt, der er flow i formidlingen. De forholder sig til læringsmål. De har gode variation i metoder. De har meget fokus på formidling ved hjælp af stop motion filmen.”
Årets DM har haft fokus på mælk og mejeriprodukter, og det har inspireret flere klasser til at eksperimentere kreativt med mælkens fysisk-kemiske egenskaber.
“Eleverne har været super motiverede, og det har givet gåsehud at se, hvor meget de har lært om madkundskab ved at arbejde med deres menuer. At sætte fokus på fagets nye mål omkring det fysisk-kemiske i en konkret fødevare som mælk giver eleverne mulighed for at udfolde deres viden om smag, konsistens, produktion og så videre. Og når bare eleverne får lov til at arbejde selvstændigt og i et samarbejde med hinanden, så sker der noget magisk,“ siger Connie Greffel Frerks fra UC Syd i Esbjerg, der er arrangør af den lokale semifinale.

Ved DM i mandkundskab dystes både i madlavning, borddækning og fremlæggelse. Semifinalen bød på en række flotte borde.

Ved DM i mandkundskab dystes både i madlavning, borddækning og fremlæggelse. Semifinalen bød på en række flotte borde.

Publiceret 30 March 2016 12:00