På mange måder er de vestindiske øer et paradis, men det er også et fattigt samfund med en barsk historie. Og selv den dag i dag mangler befolkningen her helt basale rettigheder, som f.eks stemmeret. Privatfoto

På mange måder er de vestindiske øer et paradis, men det er også et fattigt samfund med en barsk historie. Og selv den dag i dag mangler befolkningen her helt basale rettigheder, som f.eks stemmeret. Privatfoto

SE MASSER AF BILLEDER:

"Det er utroligt så dansk der stadig er!"

Som en del af UNESCO TST projektet har to elever og en lærer fra Haderslev Katedralskole gæstet de vestindiske øer

Af
Peter Rasmussen

Vores historie er en stor del af dem vi er, og få steder er den danske historie så tydelig som på de tidligere danske øer i Vestindien. Danske gade- og stednavne findes stadig overalt på øerne til trods for, at det er mere end 150 år siden den forgældede danske stat solgte dem for en slik til USA.
I dag hedder de 'United States Virgin Islands' og for turister er de et paradis med fantastisk natur, skønt vejr og strande som i en bountyreklame.
For de lokale er hverdagen naturligvis mere kompliceret. Det fik to elever fra Haderslev Katedralskole lejlighed til at studere på nærmeste vis da de blev udvalgt til at besøge en skole på Sct. Croix, der ligesom katedralskolen er med i et netværk, som samarbejder omkring undervisning om slaver og slaveri. En stor del af eleverne på skolen på Sct. Croix er direkte efterkommere af slaver.

Var bekymret

Toke Sjøgren er én af de to lokale gymnasielever, der - ledsaget af lærer Gitte Grove - besøgte de tidligere danske besiddelser så langt væk:
“Inden vi kom derover var jeg meget nervøs for hvordan de lokale ville se på os danskere, der jo ligesom “repræsenterer” dem som holdt slaver.Men alle jeg mødte virkede glade for at møde os danskere, og alle var meget interesseret i vores skoleprojekt,” fortæller han.
Som en masse andre elever på HAKA - Haderslev Katedralskole - havde Toke lavet en ansøgning om at blive en af de to heldige, som skulle på rejse til vestindien. Og ganske som Jeppe Kjær, var han heldig at blive trukket ud. Og begge er de enige om at det var en kæmpe oplevselse, som de vil huske hele livet. Og samtidig også en oplevelse som man lærte meget af:
“Vi har lært meget om vort lands historie og vi har fået en bedre forståelse af hvordan Danmark bliver set andre steder i verden. Hele oplevelsen har udvidet min verden og har givet mig nogle nye internationale kontakter, som jeg forhåbentlig kan trække på.”
Tre skoler deltog i turen til øerne. Foruden skolen fra Haderslev var det Gl. Hellerup Gymnasium og Næstved Gymnasium. Hele vejen igennem havde de seks danske elever et fint samarbejde.

De to sønderjyske gymnasieelever sammen med resten af Unesco-gruppen i et hyggeligt øjeblik - som der var mange af.

De to sønderjyske gymnasieelever sammen med resten af Unesco-gruppen i et hyggeligt øjeblik - som der var mange af.

Meget dansk

Det er mere end 150 år siden at Dannebrog blev strøget på de tre vestindiske øer, og endnu længere siden at slaveriet blev ophævet. Alligevel er der levn fra fortiden overalt:
“Jeg er meget overrasket over hvor dansk alting stadig er derovre,” fortæller Jeppe Kjær, der fortsætter:
“Det var lidt underligt at se hvor afhængige samfundet derovre er af USA, og så har de ikke engang stemmeret der er er valg. Det virker underligt.”
“Noget som imponerede mig var, at de lokale var meget stolte af deres historie,” supplerer Toke:
“De er især meget stolte af deres kultur. Øerne har jo en noget broget fortid, og har været underlagt mange forskellige kolonimagter, som alle har sat deres præg. Men stadig er de lokale altså stolte af deres historie og kultur.”

Bag facaderne var der mange steder kaos, som her.

Bag facaderne var der mange steder kaos, som her.

Langt hjemmefra

I løbet af opholdet under de varme himmelstrøg fik de unge mange eksempler på at ting gøres megetg anderledes her end derhjemme.
“Jeg synes at vi har lært meget om at se de forskellige kulturer på en helt nye måde og fra et nyt perspektiv. Vi har lært mange nye ting om historien og har fået en god forståelse af, at alting ikke altid skal gøre som derhjemme,” siger Jeppe.
Der blev slidt i det under opholdet, men der var heldigvis også en masse tid til at være sammen, lære af hinanden og naturligvis: Nyde det fantastiske vejr. Så det var en solbrændt trio, der vendte tilbage til HAKAs blege hverdag.
UNESCO TST PROIJEKTET
Under mottoet “Breaking the silence” arbejder elever på skoler i Afrika, Amerika, Caribien og Europa med de vigtigste aspekter af slaveri og slavehandel.
Haderslev Katedralskole er én af ca. 35 danske skoler, der indgår i et UNESCO projekt.
Udveksling, undervisning og undervisningsmaterialer indgår i projekterne, der har eksisteret siden 1953.
Den overordnede baggrund for at opbygge skolenetværk er det fremme dialogen på tværs af landegrænser og kontinenter.
Elever og lærere fra HAKA har tidligere besøgt de tidligere dansk-vestindiske øer.

Publiceret 30 March 2016 06:30