Karin Svane med nogle af de tasker, hun laver i kernelæder. Foto: Jørgen Flindt

Karin Svane med nogle af de tasker, hun laver i kernelæder. Foto: Jørgen Flindt

Lædertasker - Made in Harresø

Karin Svane designer nogle specielle ’Faster Rigmor Tasker’

Af
Jørgen Flindt

Faster Rigmor havde sådan en taske, og derfor kalder Karin Svane dem for Faster Rigmor Tasker. Sådan i mangel af bedre.
“Taskerne har ganske givet et navn, og mange kender til den slags tasker fra især 1970erne, men tilsyneladende er der ingen, som ved, hvad taskerne kaldes. Så nu kalder jeg dem 'Faster Rigmor Tasker',” siger Karin Svane og smiler.
Hun er håndarbejdslærer på Bøgevangskolen i Vejle, men i fritiden former hun de specielle tasker. De er lavet i kernelæder, og stedet hun sidder og nørkler med sit håndværk er i laden ved hjemmet ved Harresø mellem Jelling og Givskud.
“Jeg husker tydeligt den taske, faster Rigmor havde. Den var altid fyldt med hendes håndarbejde, som hun kunne tage med sig i tasken, og så lige finde strikketøjet frem, når der var en ledig stund. Og det var der tit. Jeg var meget fascineret af tasken og tænkte her i efteråret, at den vil jeg da prøve at lave. Men jeg har ikke kunne finde et mønster på tasken, så jeg har selv fundet frem til, hvordan jeg ville lave den,” siger hun og forklarer, at taskerne kan bruges til meget andet end strikketøj.
“Det kan også være en pusletaske og én købte også en af de små til at have madpakkker i. Jo, de kan bruges til mange ting,” siger hun.

Patina

Hun er blevet grebet af at arbejde med kernelæder og med taskerne, så en taske er blevet til mange, som nu sælges.
“Jeg kan på ingen måde leve af det, men det er en hobby, og det bliver det ved med at være. Men jeg elsker at designe og arbejde med læder. Det er et besværligt materiale, men det er også et givende materiale. Det er naturmateriale, og det ses. Det får hurtigt patina, men det er charmen ved det,” siger hun.
Taskerne fås i forskellige størrelser, og hun laver eksempelvis også læderomslag til PC'er. Og det hele laves i hånden, som det håndværk det nu engang er.
“Jeg dur ikke til at sidde stille og er hele tiden i gang med et eller andet,” siger hun og griner skævt, for det udsagn er der ingen tvivl om her i hjemmet ved Harresø.
En af de ting fritiden også går med er pasning af dyr af forskellige slags.
Deriblandt et par alpakkaer, som står bag huset og gumler på græsset.
De sydamerikanske lamaer er kendte for deres pels, og den pels bliver da også brugt til at lave garn ud af.
“Det er jo noget helt fantastisk garn, vi får ud af de to dejlige dyr derude. Og som med taskerne er der tale om naturmateriale helt igennem, og garnet har den farve, garnet har, nemlig den farve alpakkaerne har,” siger hun.
Garnet sælger hun fra hjemmet ganske som med taskerne. De kan blandt andet købes hos strikke- og lingeributikken Madame i Give.
Og hvis man ved, hvad denne slags tasker egentligt kaldes, så råb endeligt højt. Men uanset hvad så vil Karin Svane nu altid kalde dem for Faster Rigmor tasker, og det er da også et meget hyggeligt navn.

Publiceret 01 April 2016 15:15