Ungen kan ikke finde ud af havnebassinet.

Ungen kan ikke finde ud af havnebassinet.

Spektakulært drama i havnebassinet

En finhval og hendes unger har forvildet sig ind i Kalveboderne. Tirsdag eftermiddag svømmede den ene hvalunge ind i Hvidovre Havn. Et hold marinebiologer arbejder nu på højtryk for at hjælpe hvalungen ud til sin mor

Et spektakulært syn har siden tirsdag eftermiddag udspillet sig i Hvidovre Havn, hvor en finhval-mor og hendes to unger har boltret sig i og udenfor havnebassinet. Det sjældne besøg i Hvidovre betyder, at et hold marinebiologer og en hvalekspert er kommet til byen for at afklare, om hvalen og dens unger er kommet til skade og har brug for hjælp. For selv om synet er imponerende, så ligger der et potentielt drama i begivenheden. Hvalungen kan nemlig ikke finde ud af bassinet, og det har fået hvalmoderen til at udvise aggressivitet i forhold til de mindre joller, der kommer fra Hvidovre Bådelaug. Så vidt er der dog ikke sket hverken materiel eller menneskelig skade, men marinebiologerne anbefaler, at man undlader at sejle tæt på den store finhval og hendes unge udenfor havnebassinet.

I følge hvalekspert og biolog Frederik Ulrik Poulsen er der senest observeret en levende finhval på tæt hold i Danmark i oktober 2003. Det er dog ikke mere end en god måned siden, at en ca. 20 meter lang død finhval strandede ved Blokhus. Besøget i Hvidovre er derfor ganske spektakulært, men også ganske alvorligt, fordi det er afgørende for hvalungen, at den får hjælp til at finde ud af havnebassinet og efterfølgende til at finde helt ud af Kalveboderne. Der er nemlig ikke nok føde i Kalveboderne til de store pattedyr. - Finhvalens kostplan er meget alsidig. Den spiser fisk, blæksprutter og krebsdyr. Men en hval, der kan blive op til 24 meter lang skal selvsagt have en del føde. En nyfødt unge er i øvrigt ca. 6,5 meter lang og mit skøn er, at den unge, der ligger i Hvidovre Havnebassin er født i januar og derfor allerede er lidt større, siger F.U. Poulsen til Hvidovre Weekend. Han beretter endvidere, at finhvalen findes mange steder i havmiljøet, men at det bestemt hører til sjældenhederne at finde to, der er trukket helt ind i Kalveboderne. - Finhvalen lever typisk i flokke på 3-7 stykker og findes både i kolde og varmere farvande. Den ses også jævnligt i Skagerak og nogle år trænger den helt ind i Bælthavet og den indre del af Østersøen. De to her må være blevet adskilt fra deres flok og har måske mistet stedsansen, siger F.U. Poulsen. Det lave vand i Kalveboderne betyder også, at det er afgørende, at de tre hvaler hjælpes ud af området via sejlrenden. Holdet af marinebiologer arbejder derfor nu på at søsætte en finhval-lignende båd, der kan lokke de tre hvaler ud af Kalveboderne.

Kommunal glæde over besøget

Mens arbejdet for at redde de tre hvaler foregår er der imidlertid mulighed for at få en helt enestående lokal naturoplevelse ved at lægge vejen forbi Hvidovre Havn. Marinebiologerne regner med, at søsætte deres redningsplan for finhvalerne fredag den 1. april. Også fra kommunalt hold opfordres borgere til at slå et smut forbi Hvidovre Havn for at se det enestående skue i havnebassinet. Borgmester Helle Sadelborgs kommunale kommunikationsafdeling har således udsendt en pressemeddelelse, hvor borgmesteren udtrykker stor glæde over det usædvanlige besøg. - Jeg er meget glad for, at Hvidovre Kommune har fået besøg af en finhval og hendes unger. Det er med til at sætte Hvidovre på landkortet som børnenes og familiernes by. Det er selvfølgelig trist, hvis hvalungen ikke selv kan finde ud af havnen, men indtil videre synes jeg, at vi skal se det som en kæmpe oplevelse og et tegn på, at Hvidovres havnemiljø er så godt, at selv finhvaler kan finde på at lægge vejen forbi, udtaler borgmesteren i pressemeddelelsen. Og borgmesteren er ikke den eneste, der glæder sig over hval-besøget. Også en af havnens erhvervsdrivende melder, at rygtet om hvalen hurtigt spredte sig tirsdag og at rigtig mange allerede har lagt vejen forbi havnen for at se de store pattedyr. - Jeg har aldrig set noget lignende. Vi fik tømt vores isbeholdning tirsdag aften, og vi havde ellers netop købt stort ind, for at være klar til forsommeren. Heldigvis har vi fået isbilen til at kigge forbi igen onsdag formiddag, så vi er snart klar til at forsyne det store ryk ind igen, siger Zina Holm, der forpagter Suset i Hvidovre Havn. Hun understreger i øvrigt, at der også er mulighed for at få sig en kold anretning eller en lun frokost i etablissementet.

Publiceret 01 April 2016 08:00