Kaffe-Mølle og Nord Gourmet vil gerne i dialog om, hvordan betingelserne for mobile salgsvogne i midtbyen skal være.

Kaffe-Mølle og Nord Gourmet vil gerne i dialog om, hvordan betingelserne for mobile salgsvogne i midtbyen skal være.

Politikere vil lukke for flere handelspladser

Forsøg vil gå ud over sommerhandlen for midtbyens forretninger, mener DF

I starten af maj åbnede Kolding Kommune for, at det på flere pladser i Kolding midtby blev tilladt at lave arrangementer og salg fra mobile salgsvogne. Det sidstnævnte er imidlertid blevet genstand for debat, da flere handelsdrivende i midtbyen mener, at for eksempel salg af mad, is og kaffe fra mobile salgsvogne, bliver en direkte konkurrent til forretningerne, men dog uden den store udgift til husleje.
Til en start er der blot tale om en forsøgsperiode frem til 31. august, for at se, om der kan skabes mere liv i midtbyen på den måde. Dansk Folkeparti vil imidlertid have sat en stopper for forsøget nu. Partiet mener, at det kommer til at gå for hårdt ud over forretningernes sommerhandel, og fremlægger derfor forslaget om at lukke ned for forsøget på næste møde i Teknikudvalget.
“Vi har fået flere henvendelser fra forretninger og restauratører, som er nervøse for, at der kommer folk udefra og sælger lige uden for deres dør i sommerperioden. Vi havde faktisk den opfattelse, at det mest drejede sig om at få noget underholdning ind i midtbyen med det her forsøg. Det kan jo ikke være meningen, at kommunen skal åbne for unfair konkurrence, for man tager jo brødet ud af munden på de forretninger og caféer, der betaler husleje i midtbyen,” siger viceborgmester fra Dansk Folkeparti Søren Rasmussen.

Vil gerne i dialog

En af dem, der bruger midtbyens pladser til sin mobile forretning er Michael Mølbæk, der driver Kaffe-Mølle. Han benytter hovedsageligt muligheden for gadesalg til at skabe opmærksomhed om sin forretning, hvis primære omsætning sker på festivaler og større arrangementer, men hvis Dansk Folkepartis forslag går igennem, bliver der lukket for den mulighed.
“Det synes jeg da er ærgerligt. Det er jo slet ikke hernede, jeg tjener penge, men det hjælper til at give mig opmærksomhed. Jeg kan selvfølgelig godt forstå argumentet med, at det ikke er fair konkurrence, og jeg er da også villig til at betale mere for en stadeplads, så længe det kan svare sig for min omsætning. Det synes jeg da, at vi bør tage en dialog om i stedet for at lukke helt for de her salgsvogne, som jo også er med til at give noget liv i gadebilledet,” siger Michael Mølbæk.

Et skridt på vejen

Siden det blev besluttet at teste de øgede muligheder for handelspladser i midtbyen, har cityforeningen forholdt sig med en vis skepsis over for forsøget.
CityKolding mener således også, at deres medlemmer vil lide under en unfair konkurrence, men citychef Mette Schumacher vil dog gerne indgå i en dialog om, hvad der er ret og rimeligt.
“Det seneste vi har fået at vide er, at de mobile salgsvogne bliver opkrævet en stadepris på 150 kroner for at kunne stå der. Det mener vi stadig er for lidt, for det skal være en fair pris, men det er da et skridt på vejen. Vi vil gerne være med i en dialog om, hvad der er rimeligt, men i første omgang har vi jo fået at vide, at det her en testperiode, og så evaluerer vi på den anden side. Det er det, vi forholder os til lige nu,” siger Mette Schumacher.

Publiceret 01 June 2016 07:30