Alle er velkomne til åbningen af ny udstilling på slottet om selve slottet. (Arkivfoto)

Alle er velkomne til åbningen af ny udstilling på slottet om selve slottet. (Arkivfoto)

Sønderborg Slot i 800 år

Kom til en festlig åbning af ny udstilling på Sønderborg Slot

Torsdag den 16. juni kl. 13.30 åbner Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot den nye udstilling 'Sønderborg Slot i 800 år'. Åbningen foretages af borgmester Erik Lauritzen.
Slottet har oplevet krig og fred og rummet såvel hertuger og hoffolk som fanger og soldater. Den nye udstilling fortæller denne lange historie på mange måder. I en montre danner sabler og sværd en tidslinje over slottets krigshistorie, fra Christian 2.s tid til den sidste tyske soldat forlod slottet i 1945. På en stor touchskærm kan man gå på virtuel opdagelse i slottet, som det var i 1600-tallet, og kigge ind i riddersal, stald, køkken, kanontårn og mange andre steder.
Der er også blevet plads til en række nye fortællinger, især fra slottes nyere historie. Der er genstande og billeder fra tiden som lazaret under de slesvigske krige, som preussisk kaserne og som interneringslejr efter Anden Verdenskrig. Man kan se en dåbskjole skænket af Dronning Dorothea, en meget sjælden lægeuniform fra 1864 og ølflasker, som håndværkerne glemte under sidste ombygning omkring 1970.

Flot og gennemført

”Slottets egen historie er noget af det vigtigste, vi har at fortælle på Sønderborg Slot. Det har længe været et ønske at forny vores fortælling om stedets 800 år lange historie, og det er nu lykkedes med en flot og gennemført udstilling,” siger overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen.
Den nye udstilling henvender sig både til børn og voksne, og arkitekturen indbyder til at gå på opdagelse i den.
”Arkitektur og digitale installationer er med til at forstærke oplevelsen af de historiske genstande. Det har derfor været en stor prioritet at skabe en varieret formidling,” siger museumsinspektør Jakob Caspersen, som har været ansat et halvt år som projektleder for udstillingen.
Udstillingen bliver en del af slottets basisudstilling og kan ses i flere år fremover, men selv åbningen bliver festlig. Slottet får besøg af nogle af dets beboere gennem den lange historie: Hertuginde, håndværkere og andet godtfolk fra middelalderen og renæssancen og tyske soldater fra kejsertiden. De vil kunne opleves fra kl. 13 til 16, men den officielle åbning foregår fra 13.30.
Alle er velkomne til åbningen, og der er gratis adgang.

Publiceret 11 June 2016 08:00