Samkørsel i Kværs, Snurom og Tørsbøl har allerede sparet meget CO2.

Samkørsel i Kværs, Snurom og Tørsbøl har allerede sparet meget CO2.

Samkørsel har sparet et ton CO2

Kværs, Snurom og Tørsbøl har fået en landsbybus og en delebil til fælles brug og allerede opnået store CO2-besparelser

Af
Af Marie Lukas

Et nyt projekt om bæredygtig transport i landdistrikter skal se nærmere på hvordan den begrænsede kollektive transport i yderområderne kan suppleres med landsbybusser, delebiler og samkørsel.
Landsbyerne Kværs, Snurom og Tørsbøl har fået stillet en landsbybus og delebil til rådighed i otte måneder, som et led i projektet. Køretøjerne står til dagligt ved Kværs Idrætsfriskole.

Sparet 6714 km og 1 ton CO2

”Bussen har på halvanden måned kørt knap 2.700 km, og der går ikke eng dag hvor den står stille. Det samme gør sig gældende for bilen” fortæller Niels Peter Nielsen, medlem af Kværs-Tørsbøl og Snurom landsbyråd.
Landsbybussen er flittigt brugt når de ældre skal til bankospil, eller de mindste fra den private dagpleje, Mariehønen, skal på udflugt.
Bussen kan have i alt ni personer med. Derfor har det været muligt at reducere antallet af biler på vejene. Ved at bruge landsbybussen, fremfor personbiler, har området sparet mere end 68 ture og 6714 km.
Landdistriktets egne beregninger har vist at der er sparet mere end et ton CO2 på blot halvanden måned.

Ingen bil nummer to

Skolelederen for Kværs Idrætsfriskole, Louise Jeffers, er ansvarlig for udlevering af bilnøglerne og servicering af bilen og bussen. Hun glæder sig over at landsbybussen viser vejen for adfærdsændringer med mere samkørsel, og muligheden for at undgå at købe bil nummer to, hvis det bliver en mere permanent ordning.

Publiceret 16 June 2016 09:00