Se video:

Elefantastisk sommer på RO’s Torv

Af
Anette Gundlach

På RO's Torv bliver det en helt elefantastisk sommer, når 28 store fint pyntede elefanter kommer til at pryde torvet hele sommeren. Se en af dyrene komme rullende her.
Elefanterne er designet af kunstnere fra hele Danmark, der giver deres bud på en Elefashion elefant.
En af dem er den lokale designer Charlotte Littau, der designer tøj og tilbehør til sin egen virksomhed Amust.
Elefashion er dog ikke det eneste elefantastiske, der kommer til at foregå på torvet.
Man kan også lære meget mere om elefanter, ved at gå i deres fodspor.
Børn kan lære at tegne elefanter og på elefanter i tegneren Kasper Købkes workshop hver søndag i hele juli. Og sidst men ikke mindst, så får børnene deres helt egen elefantlegeplads.
Centerchef på RO's Torv Lisbeth Wilstrup fortæller, at hun er vild med elefantparaden Elefashion, fordi den kombinerer design, forretning og velgørenhed.
- Jeg synes, det er superflot og elegant. Den pynter på torvet, hvor vi i forvejen er gode til kunst. Samtidig støtter vi et godt formål som de asiatiske elefanter, der er en truet dyreart, siger Lisbeth Wilstrup og forklarer at dyrs vilkår er lidt af en kæphest for hende.

Elefashion

Penge, der kommer ind via Elefashion, går til udrydningstruede elefanter. Til et elefanthospital, stier og til at opkøbe korridorer, som elefanterne kan vandre på, når de går ud efter føde.
De vilde elefanter forlader nemlig tit et område i flere år for at vandre efter føde. Når de så en dag kommer tilbage til deres gamle område, ligger der ofte en landsby, eller stierne er pludselig indtaget af mennesker.
Derfor bliver der hvert år slået mindst 400 thaier ihjel og et ukendt antal elefanter. For pengene opkøber man af den årsag korridorer, hvor elefanterne kan vandre, og hvor det er forbudt at gå eller oprette landsbyer eller marker.

Historien bag

Asiatiske elefanter er elsket for deres visdom, loyalitet og mildhed. Men de er truet af udryddelse. De sidste 25 år er der forsvundet ca. 150.000 asiatiske elefanter. I Thailand er der kun 4.000 elefanter tilbage, hvoraf kun ca. 1.500 lever vildt.
I 2006 blev far og søn, Marc og Mike Spits, inspireret til at danne Elephant Parade efter på en ferie til Thailand at have mødt kvinden Soriada Salwala og babyelefanten Mosha. Soraida er grundlægger af verdens første elefanthospital i Lampang ved Chiang Mai og tager sig af blandt andet Mosha, som har mistet et ben efter have trådt på en landmine.
Ideen bag Elephant Parade er, at internationale og lokale kunstnere dekorerer elefanter, som så bliver solgt på auktion til fordel for den truede asiatiske elefant.
I 2013 satte man i Danmark igen fokus på de truede elefanter med konceptet Elefashion, som udspringer fra konceptet Elephant Parade.
Denne gang er det udvalgte danske designere, som bedes om hjælp til hver især at udsmykke en elefant som udstilles.
Efter udstillingen bortauktioneres de cirka 75 cm høje elefanter på Lauritz.com.

Publiceret 16 June 2016 00:30