TV:

Pingviner på udgang

I Haderslev er Valdemarsdag særlig festlig, flot og farverig

Af
Peter Rasmussen

Der flages fra alle officielle flagstænger og busserne har Dannebrog på, så man skulle tro majestæten havde fødselsdag. Og det er da næsten også sandt.
Det er den 15. juni - Valdemarsdag. Dagen blev indført ved et cirkulære i 1912 til minde om årsdagen for den dag tilbage i 1219, hvor myten fortæller at Dannebrog faldt ned fra himlen over Estland, hvor den danske konge, Valdemar Sejr, og hans hær var i krig med esterne.
Siden er den 15. juni også blevet årsdagen for genforeningen med Sønderjylland, eller Nordslesvig om man vil. Denne genforening fik effekt fra 15. juni 1920. Valdemarsdag var skolefri dag helt frem til 1948.

Kartoffeldag

Blandt mange andre ting er Valdemarsdag også blevet udråbt til “Kartoflens Dag”, og det mærker man positivt på landets plejehjem, hvor der serveres nyopgravede kartofler og en lille snaps til.

Pingvinernes store fest

Og hvis man er 'broder' i Haderslev Skydeselskab af 1857 er Valdemarsdag årets højdepunkt. Det er her den store Fugleskydning finder sted, det er her man hædrer sine jubilærer, optager nye brødre og det er frem for alt her man marcherer igennem byens gader ledsaget af musik og mange menneskers begejstrede tilråd.
Iklædt kjole og hvidt er det kolossale optog af skydebrødre et fantastisk syn, som hvert år gør dagen med de mange festlige anledninger til noget ekstra farverigt. Se den lille film, hvor man blandt andet kan opleve hvorledes de mange skydebrødre bliver forplejet undervejs.

Publiceret 16 June 2016 07:00