Efterfødselseksperten Kate Gallagher Hansen har ansvaret for barnevognscross i Munke Mose. Træningen forebygger inkontinens, nedsynkning af underlivet samt delte mavemuskler.

Efterfødselseksperten Kate Gallagher Hansen har ansvaret for barnevognscross i Munke Mose. Træningen forebygger inkontinens, nedsynkning af underlivet samt delte mavemuskler.

“Jeg tissede i mine bukser under et løb”

Kate Gallagher Hansen har på egen krop mærket følgerne af at træne for voldsomt efter en fødsel. Nu hjælper hun andre

Af
Emil Hermann

For fem år siden var Kate Gallagher Hansen, der er halv newzealænder, med i det populære Eventyrløb i Odense. Men det endte fatalt.
Hun tissede nemlig i bukserne undervejs.
Den grimme oplevelse førte til, at Kate Gallagher Hansen ville gøre sig klogere på fænomenet, så andre kvinder slap for at havne i samme uheldige situation.
“Efter min første graviditet gik jeg hardcore i gang med at træne igen. Jeg tog skrå mavebøjninger og sådan. Jeg troede, at jeg havde styr på det, da jeg ikke oplevede nogen problemer. Da jeg så gav den fuld gas til Eventyrløbet, endte det pludselig galt. Jeg tissede i bukserne og fik med tiden også delte mavemuskler. Den oplevelse gjorde, at jeg fik endnu større interesse for forebyggelsen af blandt andet inkontinens, der rammer mellem 30 til 70 procent af alle kvinder, der har været gravide,” fortæller Kate Gallagher Hansen.
I knap tre år har moren til to piger nu drevet virksomheden “MorsKrop”, der holder til i Helsecenter Fyn på Middelfartvej.
Kate Gallagher Hansen, der er uddannet fysioterapeut med speciale i graviditet og efterfødsel, tilbyder eksempelvis barnevognscross, som du dog først må deltage i et par måneder efter fødslen.
“Jeg bruger meget tid på at få kvinderne til at gøre øvelserne i deres krops tempo, fordi nybagte mødre har ringe tålmodighed. Det kan blive deres akilleshæl, ligesom det var for mig,” fortæller Kate Gallagher Hansen.

Styrker indefra og ud

I selve træningen, der foregår både indendørs og udendørs, laver kvinderne mange forskellige former for gymnastik, der ikke overbelaster kroppen.
“De får opbygget kroppen indefra. Den indre stabilitet skal opbygges over flere måneder, før du begynder at dyrke mere hård motion som løb eller gå i træningscenter,” siger hun.
Hvis du ikke lytter til kroppens signaler, så kan det få konsekvenser for dig senere i livet.
“Så kan du udvikle inkontinensproblemer, nedsunken underlivsorganer eller delte mavemuskler - som giver topmave. Der kan gå måneder eller flere år, før det springer ud,” fortæller efterfødsels-eksperten.
Ifølge Kate Gallagher Hansen har vi i Danmark for lidt fokus på emnet.
“Der er ikke nogen specialiserede uddannelser med fokus på efterfødselsproblemer. Jeg har fået meget af min viden fra England.”


Fakta om Kate Gallagher Hansen
Selvstændig fysioterapeut med speciale i graviditet og efterfødsel.
33 år og mor til to piger (tre og fem).
Har ejet MorsKrop på Middelfartvej 115A i knap tre år.
Tilbyder inden- og udendørstræning til kvinder, der har været gravide. Både dags- og aftenhold. Tilmeldig til otte ugers forløb er åbnet i august. Læs mere på www.morskrop.dk.
Du kan også modtage fysisk og mental fødselsforberedelse. Samt gravidmassage og ammehjælp.
OUH har tidligere tilbudt gratis efterfødselstræning, men det er sparet væk for nybagte mødre.
Det er kun dem, som får fødselsskader, der bliver tilbudt at komme i et forløb hos en fysioterapeut.

Publiceret 01 September 2016 10:00