Lone Bruun er teamleder for de frivillig i Røde-Kors herberget i Hvidovre.

Lone Bruun er teamleder for de frivillig i Røde-Kors herberget i Hvidovre.

En hjemlig atmosfære trods overfaldsalarmer

Kniven hakker hurtigt. Det syder og bobler, og gryden er i kog. Spinaten tøes op. Et hurtigt kig på opskriften, og ovnen tændes. Dagens ret på Røde Kors Herberget i Hvidovre er rotolo - italiensk vegetar pastaret med spinat og ost - og den frivillige

- Det er altid spændende, hvad man skal lave til aftensmad, fortæller Lone Bruun grinende.

Hun er en af fire teamledere for de ca. 80 frivillige, der er tilknyttet Røde Kors-herberget i Hvidovre, og denne dag giver hun et nap med i køkkenet. Det har hun dog prøvet mange gange før, fortæller hun:  - En gang skulle jeg lave and til Mortens aften. Jeg havde aldrig lavet and før, så jeg kom lidt til kort, men det lykkedes med hjælp udefra. Efter en kort pause fortsætter Lone:  - Jeg kom hertil fra Jylland som 25-årig og kendte ikke nogen, så jeg tænkte at arbejdet som frivillig kunne give mig nogle kontakter. Nu har jeg så været her i 17 år som frivillig på herberget[USO1], siger Lone og rører rundt i spinaten, - Og  jeg fik faktisk også nogle bonusvenskaber i to andre frivillige, som var en slags reservebedstemødre for mig. Lone er oprindelig butiksuddannet, men arbejder i dag på kontor i en større virksomhed. Hun har altid haft lidt af et hjælpe-gen i sig og synes, at man er forpligtet til at hjælpe andre, hvis man har overskuddet og lysten.

Hjemlig atmosfære 

Selvom knivene er låst inde, er der er en fantastisk hyggelig atmosfære på herberget. Opholdsstuerne er indrettet 70’er-agtigt med orange, gule og brune farver, men tilsat 2016 stil, så det bliver retro-moderne. På væggene hænger perleplader med bynavne ud for alle værelserne, og det gør gangene mere hjemlige. I det hele taget bliver der lagt meget stor vægt på at det skal være et hjem og ikke en institution. Lone fortæller: - Herberget modtager ikke udad reagerende kvinder, og alle skal gennem en visitationssamtale, inden de får lov at flytte ind. Kvinderne kommer med forskellige problemer og kan være pressede, så derfor går både de ansatte og os frivillige med overfaldsalarmer, som går direkte til politiet. Jeg har dog kun én gang på 17 år været ved at smide en ud herfra, bemærker Lone.

Frivillige er uundværlige

12 lønnede ansatte arbejder på herberget, og de 80 frivilliges indsats svarer til omkring syv årsværk og alene det gør dem uundværlige: - De frivillige er de ekstra hænder, der er med til at skabe hyggen. Det er dem, der laver kaffe og bager kage, tager med på ture, cykler en tur, går i haven, spiller spil eller hvad kvinderne på herberget nu har lyst til. Ind i mellem har kvinderne også bare lyst til at være på værelset, strikke eller slappe af foran fjernsynet.

Vokseværk

Herberget har været i en rivende udvikling de sidste par år, hvor Mia Omø Lundsgaard Larsen har været forstander. - Hvis du har en idé, er Mia meget åben, og der er ikke langt fra tanke til handling, fortæller Lone. Boligforholdene er vokset fra 120 m2 og plads til syv kvinder til 1.000 m2 og 23 pladser og er nu et af de største tilbud til kvinder, der ikke har andre steder at gå hen. Den oprindelige lejlighed, hvori herberget startede i 1995, bruges nu som udslusning til de kvinder, som står for snarlig udflytning. Her laver de selv mad samt handler ind og forbereder sig på at skulle stå på egne ben. For herberget er kun et midlertidig opholdssted. Herberget er en selvejende institution drevet af Røde Kors Hovedstaden med driftoverenskomst med Den Sociale Virksomhed, Region Hovedstaden.

Er du mand for et kvindeherberg?

- Da vi er vokset så hastigt, har vi brug for flere frivillige, og det må gerne være både kvinder og mænd. Lige for tiden har vi kun en enkelt mand, men det er vigtigt, at vi viser kvinderne, at ikke alle mænd er idioter, for der er jo kvinder som desværre har dårlig erfaring med mænd. Vi skal bruge nogle gode rollemodeller, for der er jo også mænd i verden udenfor, når kvinderne flytter igen, understreger Lone. - Som frivillig sker der meget herude, og du siger ja til at tage to vagter om måneden. Derudover holder vi julefrokost, en kulturel sommertur, supervisionsaftener med emner som konflikthåndtering og personalemøder hver anden måned.

Vær åben og fordomsfri

På spørgsmålet om hvad der kræves af en frivillig svarer Lone: - Vær dig selv, vær åben og fordomsfri og vis respekt for kvinderne. Giv et knus hvis der er behov, lyt og vær god til at lave hygge! Dagens aftenmåltid var en succes, og det er fantastisk at mærke taknemmelighed for noget så simpelt som aftensmad. - Det er netop det, der gør det værd at arbejde som frivillig - at se glæden i kvindernes øjne. Det sætter et andet perspektiv på livet, og hvis man skal cykle hjem i regnvejr, så er det ikke noget, man gider hidse sig op over, afslutter Lone. Har du lyst til at vide mere, så se på kvindeherbergets egen hjemmeside rodekorsherberg.dk - eller følg dem på Facebook under navnet Røde Kors Herberg for Kvinder. Har du allerede besluttet dig for at være frivillig - og er du over 24 år - så kontakt herberget på telefon 3861 9503 eller send en mail til stedfortræder Maria Louise Jørgensen; Maria.Louise.Joergensen@regionh.dk [USO2]

Udvidelse på vej?

Herberget har udvidet kapaciteten denne sommer og til efteråret håber man at kunne åbne endnu flere pladser. Det betyder formentlig at det bliver landets største herberg for kvinder.

Publiceret 01 September 2016 08:00