Sophie Dandanell Refsgaard er i finalen i kulturkategorien, hvor der står 10.000 kroner på højkant. Foto: Lars Saugbjerg

Sophie Dandanell Refsgaard er i finalen i kulturkategorien, hvor der står 10.000 kroner på højkant. Foto: Lars Saugbjerg

Finalist i Talentjagten:

Sophie lever i kunstens verden

Af
Lars Saugbjerg

Sophie Dandanell Refsgaard fra Taulov er billedkunstner og blev som 17-årig nomineret til Lokalavisen Fredericias talentpris på 10.000 kroner. Nu er hun i finalen.
Sophie går på IB, en international gymnasial uddannelse, hvor undervisningen foregår på engelsk.
“Her har jeg mulighed for at studere ‘visual art', altså billedkunst på et højt niveau.”
Den unge kunstner er samtidig tilknyttet Billed- og Medieskolens talenthold i Aarhus. For to år siden modtog hun Den Kreative Skoles talentpris - og hun har allerede udstillings-erfaring, blandt andet fra KunstSpiralen i Fredericia.
“Grafik og maleri er de to ting, jeg har størst fokus på og nyder mest. Helst ‘koncept-tegning', hvor der ligger nogle tanker bag,” siger talentet, der elsker at udstille sin kunst, trods risikoen for kritik.
“Man skal kunne modtage kritik. Det er jo ikke alle, der synes om kunsten. Det vigtigste er, at jeg selv føler mig tilpas med resultatet. Er kritikken konstruktiv kan den være med til at udvikle mig, så jeg vil faktisk hellere have kritik end skyhøje roser. Jeg vil jo gerne forbedre mig.”
Kunst kan vise holdninger, debatteres og sætte dagsordenen. Det tænder Sophie.
“Det er fedt, når ens værker skaber en stemning eller en reaktion. Folk kan hade eller elske værket - bare der kommer et svar på det, jeg laver.”
Den ‘ro', der kan opstå ved arbejdet, er også en drivkraft.
“Når jeg maler, er jeg i et frirum. Jeg lukker alt andet ude. Det kan være en mental iscenesættelse, en form for yoga for hjernen,” smiler Sophie, der satser på en fremtid i kunstens verden.
“Måske som underviser. Først færdiggør jeg IB, og efter et sabbatår, hvor der skal tjenes penge til uddannelse, håber jeg at kunne studere ‘fine arts' på UCLA i Los Angeles eller ANU i Sydney.”

null

Publiceret 01 September 2016 06:00