Vikingeborgen Borgring var årets arkæologiske fund i 2014 – nu jagter arkæologerne borgens hemmeligheder.

Vikingeborgen Borgring var årets arkæologiske fund i 2014 – nu jagter arkæologerne borgens hemmeligheder.

Museum Sydøstdanmark fejrer Fortidsmindedag

Slots- og Kulturstyrelsen og lokale museer fra hele Danmark er gået sammen om at skabe en Fortidsmindedag i Danmark, som afholdes 2. oktober. Besøg blandt andet Borgring ved Køge

Øst- og Sydsjælland og øerne er et skatkammer af Fortidsminder – højtbeliggende dysser fra Stenalderen, Oldtidsveje på kryds og tværs af landet, Vikingetidens handelspladser ligger som perler på en snor langs vores kyster, og centralt troner Danmarks største middelalderborg i Vordingborg. Det var derfor ikke nogen let opgave for Museum Sydøstdanmark at vælge, hvilke unikke seværdigheder, som vi skulle vise frem i anledningen af Fortidsmindedagen søndag 2. oktober. Kulturarvschef Kristoffer B. Pedersen har ansvar for tilsynet med fortidsminderne i den geografi museet dækker og han fortæller:
”Vi har valgt i år at vise tre eksempler fra danmarkshistorien, som hver især repræsenterer et højdepunkt for deres tid i vores region: på Møn ved Asgers Høj fra Stenalderen kan man høre sagn og fortællinger, på borgterrænet i Vordingborg vækker vi middelalderborgen til live igen og en af arkæologerne, der har gravet på Vikingeborgen Borgring hele sommeren, vil fortælle om de foreløbige resultater. Der bliver helt sikkert fornemmelse af historiens vingesus på sådan en efterårsdag.”
Ideen til afholdelse af Fortidsmindedagen kommer af, at Slots- og Kulturstyrelsen i løbet af 2017 vil have tilset og gennemgået samtlige fortidsminder i Danmark. Det er første gang nogensinde, at man får et samlet overblik over de mere end 32.000 danske fortidsminders tilstand inden for en 10-årig periode. Konklusionen har indtil videre været, at de danske fortidsminder generelt er i rigtig god stand, og at ejerne er gode til at passe på dem. Det glæder selvfølgelig Kulturminister Bertel Haarder, som ser frem til afholdelsen af den første Fortidsmindedag:
”At de kulturhistoriske museer nu går sammen om en Fortidsmindedag, hvor man besøger fortidsminder og dykker ned i den danske kulturarv, er alle tiders idé. I en moderne og omskiftelig verden er det vigtigt at kende sine rødder, og jeg synes dagen er en god lejlighed for mange danskere til opdage nye sider af vores kulturlandskab – om det så er Mosbjergs gravhøje i det nordlige Vendsyssel eller stendysserne på Sydfalster,” siger han.
Museum Sydøstdanmark fører tilsyn med cirka 3100 fredede fortidsminder i et område som dækker Sydøstsjælland, Møn og Lolland-Falster og er et ud af bare 10 museer, som i fællesskab har ansvar for alle Danmarks fredede fortidsminder.mart

Publiceret 01 October 2016 14:00