Monicka Selická og Jesper Kelly Innes er begge glade for den expat-ordning, der hjalp hende til et godt job og Scandic Food til en god medarbejder. Foto: Petter Friis Autzen

Monicka Selická og Jesper Kelly Innes er begge glade for den expat-ordning, der hjalp hende til et godt job og Scandic Food til en god medarbejder. Foto: Petter Friis Autzen

Monika fra Slovakiet:

Det perfekte match

Scandic Food A/S fandt den perfekte medarbejder, og Monika Selická fra Slovakiet fandt det perfekte job i Vejle

Af
Peter Friis Autzen

“It's a perfect match,” siger Monika Selická på engelsk og smiler bredt.
Den slovakiske kvinde taler ellers dansk, men en gang imellem slipper der engelske ord i igennem, når hun fortæller om sin vej ind på arbejdsmarkedet i Vejle.
Monika flyttede til Vejle i begyndelsen af 2016. Hun bor sammen med sin danske kæreste, Steffen, der arbejder for Ecco i Bredebro.
Hun kom under vingerne på Vejle Kommunes såkaldte expat-ordning, som har til formål at hjælpe højtuddannede, udenlandske folk til at etablere sig i Vejle med deres familie.
Ordningen, som Elsebeth Mifsud er tovholder på, fokuserer meget på de ægtefæller, der følger med til Vejle, når områdets virksomheder trækker udenlandske eksperter hertil. For hvis ikke begge ægtefæller falder til i lokalområdet, er der stor risiko for, at de flytter herfra igen. Og så har virksomheden tabt en god medarbejder, og kommunen har mistet et par gode skatteydere.

Ville ud blandt danskere

Monika og Steffen mødte hinanden, da de arbejdede sammen i Litauen.
Da de besluttede sig for at søge til Danmark, valgte de Vejle på grund af byens størrelse og muligheder - blandt andet jobmæssigt.
I begyndelsen arbejdede Monika hjemmefra.
“Men jeg ville ud blandt danskerne. Jeg ville lære flere at kende. Det var vigtigt for mig,” siger hun.
Derfor begyndte hun i april at lære sig det danske sprog, som hun efter seks måneder taler med kun få tøvende pauser.
I forbindelse med et netværksmøde løb hun ind i Elsebeth Mifsud, der tilbød hjælp med at finde det helt rigtige job.
Og det lykkedes ved Scandic Food, som er en del af den internationale Good Food-koncern.
Og her arbejder Monika nu som eksportassistent med primært fokus på Østeuropa.
“Det er perfekt. Det er ikke til at vide, om jeg havde fundet jobbet uden hjælp fra Elsebeth. Men det havde i hvert fald taget længere tid, siger Monika, som hver dag glæder sig over jobbet.
“Og Steffen er også glad,” siger hun.

Elsebeth Mifsud er tovholder på expat-ordningen, som blandt andet arbejder for at finde job til de ægtefæller, der flytter med udenlandske eksperter til Vejle.

Elsebeth Mifsud er tovholder på expat-ordningen, som blandt andet arbejder for at finde job til de ægtefæller, der flytter med udenlandske eksperter til Vejle.

Perfekt timing

Også for Scandic Food er ansættelsen af Monika Selická en succeshistorie, fortæller eksportdirektør Jesper Kelly Innes.
“Elsebeth Mifsud kontaktede mig og fortalte om Monika. Samtidig gik firmaet med planer om at udvide eksporten til Østeuropa. Så allerede inden vi havde nået at slå stillingen op, havde vi kontakt med Monika,” siger Jesper Kelly Innes, som er enig med Monika:
“Det er et perfekt match. Hun har en faglig baggrund, som i sig selv er nok til at få jobbet. At hun så ovenikøbet er slovak er bare en yderligere kvalifikation. Hun har det rette sprog og en god kulturforståelse for de markeder, vi arbejder med,” siger Jesper Kellly Innes, som glæder sig over, at Elsebeth Mifsud kontaktede ham.
“Jeg er ikke sikker på, at vi havde fundet Monika uden hjælp fra expat-ordningen,” siger han.

Publiceret 01 October 2016 08:00