Charlie Rivel.

Charlie Rivel.

Hvad mener du?

Cirkusmuseet åbner den 14. oktober to nye udstillinger om henholdsvis klovnen og ikke mindst dyrene i cirkus, hvor museet stiller gæsten spørgsmålet ”Hvad mener du?”

Debatten om, hvorvidt dyr bør optræde i cirkus er næsten lige så gammel som cirkus selv. Ofte er diskussionen dog ført på et unuanceret grundlag, og det ønsker museet nu at være med til at ændre på:

- Vi ønsker med udstillingen at give et fundament til diskussionen, så vores gæster på et mere oplyst grundlag kan tage stilling til, hvad de mener om dyr i cirkus... - Vi har spurgt fem forskellige personer, der alle er dybt involveret i emnet, lige fra dyreværnsaktivisten til elefantdomptøren, om deres syn på sagen,, siger museets daglige leder Mikkel Knudsen. - Der er ikke én sandhed og måske bliver gæsten efterladt endnu mere forvirret, men vi er også nået langt, hvis gæsten erkender, at verden ikke er sort og hvid... Udstillingen byder bl.a. også på et oplevelseselement, hvor man kan opleve at stå i manegen fra domptørens vinkel for at vise, hvor fascinationen af træning af dyr kan være blevet til.

Oplev domptørens vinkel.

Oplev domptørens vinkel.

I klovnens fodspor

Museets anden udstilling handler om klovnekarakteren: - Med udstillingen ønsker vi at sætte fokus på, hvad det kræver at være en god klovn samt se på, hvad det er klovnen kan, fortæller Mikkel Knudsen. - Det er ikke enhver bevendt at blive en god klovn. Det kræver mod til at fremstille egne særheder og finde sin indre klovnekarakter samtidig med, at det også kræver talent. Det er ikke uden grund at mange klovne er startet som artister eller fra tidlig alder er blevet oplært til at spille musik... Klovne-karakteren lever i bedste velgående og har gennem tiderne fundet mange nye steder at udnytte de særlige potentialer, som kun en klovn har, nemlig evnen til at nedbryde tabuer, være naiv og human, hvilket for eksempel bliver brugt på hospitaler og plejehjem. Her er klovnen med til at lindre, men kan også have næsten terapeutiske egenskaber. I udstillingen kan gæsten blandt andet opleve både gamle klip med klovne som Charlie Rivel og nyere klovne som Benny Schumann og Marta Carbayo. Sidstnævnte kan du også opleve til museets udstillingsåbning d. 14. oktober kl. 14 i Fægtesalen i Avedørelejren. Mikkel Knudsen oplyser at der udover underholdning med klovnen Marta Carbayo også vil være et stærkt underholdende jongleringsnummer med Jon G. Lør og taler af blandt andre borgmester Helle Adelborg samt en lille forfriskning. Alle er velkomne til udstillingsåbningen.

Publiceret 04 October 2016 08:00