Formanden for Roskildes lærere Peter Hansen og hans medlemmer får nu af S-SF-R tilbudt en ny lokal aftale med højst 26 timers undervisning om ugen for at rette på skaderne ved lockout'en og regeringsindgrebet i foråret 2013. (Foto: Erling J.)

Formanden for Roskildes lærere Peter Hansen og hans medlemmer får nu af S-SF-R tilbudt en ny lokal aftale med højst 26 timers undervisning om ugen for at rette på skaderne ved lockout'en og regeringsindgrebet i foråret 2013. (Foto: Erling J.)

Højst 26 timer i klassen om ugen

S-SF-R tilbyder Roskildes lærere en lokalaftale for at rette op på overenskomstindgreb og folkeskolereform

Af
Af Torben Kristensen

Fra næste år skal Roskildes lærere ligesom eleverne højst deltage i undervisning med klassen, så det svarer til 26 timer om ugen, og de får bedre tid til forberedelse og andre opgaver. Sådan lyder det vigtigste punkt i et oplæg som de tre 'røde partier' i budgetforliget for 2017 - S-SF-R - nu er blevet enige om at tilbyde Roskildes Lærerforening. Hidtil har grænsen for det maksimale ugentlige antal timer med undervisning været langt højere, og kommunen har efter opfordring fra Kommunernes Landsforening principielt været imod at indgå sådan en lokal aftale med lærernes lokale fagforening. Skolelederne skal sørge for, at lærerne får tilstrækkelig tid til deres forskellige opgaver, indbyrdes samarbejde og kontakten til forældrene, hedder det også i forslaget fra S-SF-R.

Intet flertal imod

S-SF-R har med tilsammen 15 ud af byrådets 31 medlemmer ikke noget flertal, men det er svært at se, hvem der skal stoppe deres forslag. I budgetforliget for 2017 deltager også Venstre og Konservative, der ikke går ind for en lokal aftale, men det er aftalt, at de tre andre partier må prøve at lave sådan en aftale med lærerne inden for en beskeden økonomisk ramme. Enhedslisten har hele tiden været for en aftale med lærerne og flere gange stillet forslag derom i byrådet, men partiet er ikke med i det nye udspil, fordi det heller ikke er med i budget-forliget næste år. Enhedslisten forventes at kritisere det nye udspil fra S-SF-R, men det er vanskeligt at forestille sig, at partiet vil stemme imod, så der ikke bliver nogen aftale. Derfor vil de måske undlade, og så kan det vedtages i byrådet. Borgmester Joy Mogensen (S) mener, at den nye aftale vil give et stabilt grundlag for at styrke samarbejdet mellem lærerne og skolelederne, hvilket skaber god læring og trivsel for børnene. - Roskildes skoler klarer sig allerede godt, og denne aftale er en naturlig forlængelse af samarbejdet indtil nu, siger formanden for Skole- og Børneudvalget Claus Larsen (S). Jeppe Trolle (R) mener, at en ny aftale med lærerne sammen med bedre efteruddannelse kan skabe en endnu bedre folkeskole i Roskilde.

Birgit Pedersen har arbejdet hårdt for at få rettet op på SF's dårlige forhold til lærerne efter konflikten i 2013. (Foto: Erling J.)

Birgit Pedersen har arbejdet hårdt for at få rettet op på SF's dårlige forhold til lærerne efter konflikten i 2013. (Foto: Erling J.)

Succes for Birgit

Forhandlings-udspillet er en stor sejr for SF's Birgit Pedersen, der havde det som en hovedprioritet i forhandlingerne om næste års budget. - Vi vil rette op på den store skade, der blev skabt i forholdet mellem kommunen og dens lærere i forbindelse med lockout'en og regeringsindgrebet i foråret 2013. Dengang fik de forringet deres arbejdsforhold med et diktat, som er helt imod den forhandlings-metode, som vi ellers går ind for i 'den danske model' på vores arbejdsmarked. - Denne gang er det også lykkedes at få slæbt Socialdemokratiet 'til truget', efter at de flere gange tidligere har stemt imod en lokal aftale, siger en meget tilfreds Birgit Pedersen. Med dette resultat laver hun en flot slutspurt i sin lange politiske karriere i Roskilde Byråd. Netop indgrebet i lærernes arbejdsforhold fra den daværende S-SF-R-regering i 2013, blev en katastrofe for SF, der havde mange vælgere i denne gruppe. I Roskilde gik partiet tilbage fra syv til et mandat ved valget i efteråret 2013. Det nye lokale udspil i Roskilde er et forsøg på alle tre partier på at reparere forholdet til en vigtig vælgergruppe på lokalt plan.

Publiceret 05 October 2016 10:30