Foto fra onsdagens byrådsmøde

Foto fra onsdagens byrådsmøde

Posthusgrunden:

Så er beslutningen taget

Af
Af Anne Smedegaard

Nu er Posthusgrundens skæbne beseglet.
Omkring kl. 20 på onsdagens byrådsmøde stemte et flertal af politikerne for de nye planer efter en længere diskussion. Planen indholder flere butikker, lejligheder og parkeringspladser samt et grønt område i højderne.
Planerne har gennem de sidste måneder været meget omdiskuterede og har mødt stor modstand blandt både butiksejere, borgere og politikere. 
Men nu er det endeligt. Godsbanebygningen skal rives ned, og byggeriet på Posthusgrunden skal sættes i gang.

Forkerte tal

Beslutningen om Posthusgrunden skulle være truffet på byrådsmødet den 14. september, men blev udsat.
Det skete blandt andet fordi, at flere af byrådspolitikerne var uenige i nogle af de beregninger, der ligger til grund for projektet, og fordi de mente, at sagen ikke er blevet ordentlig belyst overfor dem eller byens borgere. 
Inden udsættelsen kom der nemlig nye tal frem om projektet. Tallene kom fra Steen & Strøm, der ejer Bryggen, og Claus Brændgaard, der er Center Manager ved Bryggen. 
De mente, at omsætningsnedgangen for de nuværende butikker i Vejle ville blive langt højere, hvis projektet blev realiseret, end hvad kommunen havde regnet sig frem til. Helt op til 10 procent højere. 
Fejleberegningen skyldtes ifølge dem, at beregningerne tog udgangspunkt i et fiktivt tal fra 2019 i stedet for det reelle tal fra 2015. Derudover var der en del kvadratmeter samt Åcenterets omsætning, der ikke var indberegnet i kommunens tal, mener Steen & Strøm.
 
 

Butikker gik i protest

I sidste uge kom byens butiksejere også på banen og protesterede mod Posthusgrundsprojektet. Det gjorde de ved at holde lukket tirsdag 27 september for at symbolisere, hvordan de frygter, at fremtiden vil se ud for Vejles gågade, hvis byggeriet bliver en realitet.
Charlotte Mols fra Charlot and Me udtalte dengang:
"Vi vil visuelt vise vores bekymring. Der er jo noget, der tyder på, at nuværende butikker skal kunne klare en omsætningsnedgang, og det vil for mange af vores små, unikke butikker være katastrofalt."
Der er dog stadig tvivl om, hvor mange butikker, der reelt kommer til at ligge på grunden.
Der må maksimalt være 20 butikker, men ifølge formand for Teknisk Udvalg, Peder Hummelmose (V), kan der bliver tale om langt færre.
"De skal jo have indgang fra gaden af. Det er jo det andet, vi har taget med ind, inden beslutningen blev lavet om, og det vil sige, at det er jo begrænset, hvor mange der kan have dét. I min horisont bliver der kun fire (butikker, red.),” forklarer han. 
Hvordan fremtiden kommer til at se ud, er der altså stor uenighed om. Det eneste der er sikkert er, at Posthusgrunden står overfor store forandringer.

Publiceret 05 October 2016 20:00