I Odense var omkring 3500 studerende og gymnasieelever mødt op til demonstrationen for at protestere mod SU-nedskæringerne, der er en del af regeringens 2025-plan.

I Odense var omkring 3500 studerende og gymnasieelever mødt op til demonstrationen for at protestere mod SU-nedskæringerne, der er en del af regeringens 2025-plan.

Studerende:

De må gerne skære i SU’en

I sidste uge blev der i Odense holdt en stor demonstration imod de bebudede besparelser på uddannelse og SU. Men det er ikke alle, der har samme holdning.

Af
Louisa Rieck

I hele landet var 43.000 studerende gået på gaden for at protestere mod regeringens spareplaner.
Også i Odense var 3500 studerende, gymnasieelever og andre borger dukket op til demonstrationen. Men det er ikke alle studerende, der er imod besparelserne.
Blandt dem er 36-årige Karen Nygaard Keinicke, der til dagligt studerer markedsføringsøkonom på Erhvervsakademiet Lillebælt og mener, at der er mange studerende, som udnytter SU'en.
“Jeg oplever, at der er nogle, der shopper rundt på uddannelserne. De møder op til uddannelsen i første omgang, men kommer ikke til undervisningen. Når semestret er slut, så starter de på en ny uddannelse. De får SU igen for ingen verdens nytte,” siger Karen Nygaard Keinicke.
Hun mener, at man godt kan skære ned på SU'en.
“Udgifterne til SU'en er eksploderet. De sidste fem år er den blevet fordoblet. Der skal skæres alle mulige steder, hvorfor ikke også på SU'en?,” siger Karen Nygaard Keinicke.

Protest fra Liberal Alliance

Også blandt unge politikere er der slet ikke den samme opbakning til protesten.
En gruppe medlemmer af Liberal Alliances Ungdom Fyn lavede en moddemonstration.
“Vi er ueninge i deres budskab. Vi mener, at man kan spare på SU'en, og at den bør lånebaseres 100 procent, fordi uddannelsen er en del af ens eget ansvar. Når man investerer i sin fremtid, så kan man også investere i sin uddannelse,” siger Signe Bøgevald Hansen, der er formand for Liberal Alliances Ungdom Fyn.

Kampen fortsætter

Formanden for Syddanske Studerenden er uenig med studerende som Karen Nygaard Keinicke.
“Det er en meget lavpragmatisk ting at sige, at de 800 kroner ikke har nogen betydning. Det handler om, hvilken model vi gerne vil have i vores samfund. Hvis vi skal understøtte, at der er flest mulig højtuddannet arbejdskraft ude på arbejdesmarkedet, som vi har behov for i Danmark, så er det den nuværende SU-model, der fungerer væsentlig bedre,” påpeger Klaus Rose.
Han mener desuden også, at det er lidt useriøst at placere de studerende i samme skuffe.
“Det er en naivt argument at sige, at mange studerende udnytter SU-systemet. Det er bare ikke filfældet med de studerende og det er kun få, som gør det,” siger Klaus Rose.
Ifølge Klaus Rose er kampen ikke slut, og debatten skal skærpes yderligere. Han er overbevist om, at demonstrationerne i hele landet gør en forskel.
“Demonstrationerne er med til at sætte tingene på dagsorden. Vi viser, at der er en stor del af de studerende, som er utilfredse og den generelle befolkning bliver også opmærksom på det. Det skal man ikke undervurdere,” afslutter Klaus Rose.

Publiceret 21 October 2016 11:30