Den ildsprudlende drage kommer hele vejen til Køge.

Den ildsprudlende drage kommer hele vejen til Køge.

Fyrværkeri på skinnerne

Skinneslibetoget – også kaldet den ildsprudlende drage – starter året med at slibe skinnerne på en række strækninger i hovedstadsområdet

Traditionen tro indledes det nye år med et besøg af skinneslibetoget, som fjerner små rifler og bølger af skinnerne i en regn af gnister.
I år lægges der ud på S-banen, på strækningen fra København H til Høje Taastrup og på den danske del af Øresundsbanen fra København til lufthavnen.
De små skinnefejl, der skal slibes væk, bliver fundet ved kørsler med målevognstog, og én gang om året, typisk i januar, kommer skinneslibetoget forbi for at slibe bølger og rifler væk.
Slibetoget kører én til ni gange på samme strækning for at fjerne rifler og bølger på skinnerne. Toget kører om natten for ikke at genere togdriften, og på en nat kan slibetoget i gennemsnit nå at slibe 5-6 kilometer skinner færdigt.
”Efter at skinneslibetoget har gennemkørt en strækning, vil der være færre vibrationer i sporet fra togene. Det betyder, at der går længere tid imellem, at det er nødvendigt at justere sporet og udskifte skinner, sveller og skærver,” siger Pernille Skovrup, vedligeholdelsesleder i Banedanmark.

Et tog blandt mange

Skinneslibetoget er bare et af flere specialtog, der sliber, høvler og fræser skinnernes overflade for at sikre, at sporet er i så god form som muligt til at klare de 3000 daglige tog, der kører på det statslige jernbanenet.
Skinneslibetoget arbejder om natten – typisk i perioden mellem klokken 22.30 og klokken 5, for at genere togdriften så lidt som muligt. Om dagen holder skinneslibetoget og en materielvogn parkeret på en station i området. Fra den 3. til den 7. januar og igen den 10. januar holder toget i Køge. Den 8., den 9. januar og i perioden 11.-18. januar holder toget i Vigerslev.
På standpladsen bliver skinneslibetoget klargjort til aftenens og nattens arbejde. Klargøringen kan give støjgener for de nærmeste naboer til banen.
Skinneslibetoget kører efter følgende plan:
3.-4. januar: Køge-Ølsemagle
4.-5. januar: Ølsemagle-Solrød Strand
5.-6. januar: Solrød Strand-Karlslunde
7.-8. januar: København H-Høje Taastrup
8.-9. januar: København H-Høje Taastrup
9.-10. januar: Karlslunde-Hundige
10.-11. januar: Hundige
11.-12. januar: København H
14.-15. januar: København H
15.-16. januar: Øresundsbanen
16.-17. januar: Øresundsbanen
17.-18. januar: Øresundsbanen

Publiceret 01 January 2017 07:00