Efter kommunalvalget i 2013. Anker Boye blev genvalgt som borgmester med støtte fra SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten. Det var dog et uhyre tæt valg, hvor ét mandat fra Det Radikale Venstre sikrede et 15/14 flertal til den røde fløj. I baggrunden ses en nybarberet udgave af Peter Rahbæk Juel. Han er Odenses borgmester frem til november 2017. Foto: Per Folkver/POLFOTO.

Efter kommunalvalget i 2013. Anker Boye blev genvalgt som borgmester med støtte fra SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten. Det var dog et uhyre tæt valg, hvor ét mandat fra Det Radikale Venstre sikrede et 15/14 flertal til den røde fløj. I baggrunden ses en nybarberet udgave af Peter Rahbæk Juel. Han er Odenses borgmester frem til november 2017. Foto: Per Folkver/POLFOTO.

Eksklusivt interview:

“Engang imellem får man et blåt øje som borgmester. Det må man finde sig i”

Af
Emil Hermann

Farvel til borgmesterposten: Anker Boye, Odenses tidligere borgmester, er stolt over at aflevere en by, der emmer af optimisme og vækst. Den tidligere bykonge slår overfor Lokalavisen Odense fast, at han trods flere uheldige sager intet fortryder fra sin 19 år lange borgmestertid.
Blå øjne, sorte briller og sølvfarvet hår. Stort set alle byens 200.000 indbyggere genkender ansigtet. I 19 år har Anker Boye som borgmester stået i spidsen for Odense, men nu slutter tiden som bykonge. Fra nytår er Anker Boye "kun" menigt medlem af byrådet, da han har valgt at trække sig tilbage fra borgmesterposten.

Hvilken by er det, du afleverer til Peter Rahbæk Juel og resten af byrådet?
"En by, der er i vækst og udvikling. Jeg mærker også en spirende optimisme igen. Vi gået fra at være den gamle industriby, hvor virksomheder som Wittenborg, Dalum Papirfabrik Thomas B. Thriges Fabrik og Lindøværftet skabte vigtige arbejdpladser. Men på cirka fire år mistede vi 4500 job og så kom en økonomisk krise i 2008. Men takket værre blandt andet robotter, droner, it- og velfærdsteknologi har vi fået en by, hvor der er opstået helt nye typer af arbejdspladser," forklarer Anker Boye.

Fik endelig knækket koden

Odense har haft svært ved at lokke store investorer til, fordi de ikke har set et udviklingspotentiale i byen. Men den negative tendens har ændret sig markant indenfor de seneste par år og lige nu skyder den ene bygning op i luften efter den anden.

Hvordan har I fået lokket investorerne ud af København og Aarhus?
"Jeg har brugt tonsvis af timer på at tale med investorer for at overbevise dem om, at nu er der en god chance for at yngle i vores by, fordi vi etablerer letbane, udvider universitetsområdet, bygger nyt koncerthus, opfører nyt OUH, udvikler havneområdet osv. På mit sidste byrådsmøde i midten af december kunne jeg oplyse, at der er eller vil blive investeret for godt 40 milliarder i byen frem mod 2022. Det er et 'breaking point' for Odense, og jeg er stolt over, at vi endelig har knækket koden. Derfor skal byrådet passe på vores nye samarbejdspartnere ved at tro på egne beslutninger og tage ansvar for dem i stedet for at fare ned i et musehul og skabe usikkerhed i erhvervslivet og hos borgerne."
Hvad mener du med det?
"Venstre sprang fra en aftale om lukningen af Thomas B. Thriges Gade, fordi der opstod stor modstand i dele af befolkningen. Det var jeg rigtig ærgerlig over, da analyser fra Realdania viste, at det var tid til at forandre området. Som byråd er vi nødt til at stå ved vores beslutninger - vi kan ikke fare rundt som fluer i en flaske."
Da Anker Boye stillede op til kommunalvalget i 2013, besluttede han, at det var hans sidste periode i Odense Byråd.

Tidligt meldte han det også ud til sit parti, så de i ro og mag kunne vælge en ny spidskandidat til borgmesterposten. Det var dog først for omkring en måned siden, at Peter Rahbæk Juel fik at vide, at han allerede fra nytår skulle være borgmester indtil kommunalvalget i november.

"Tiden var kommet til, at jeg ville stoppe. Jeg var glad for, at partiet fulgte min anbefaling – nemlig at pege på ham," påpeger Anker Boye.
Odense afgående borgmester, der ved kommunalvalget i 2001 fik hele 35.000 personlige stemmer, hvilket fortsat er et af de højeste antal nogensinde, håber at han blandt andet bliver husket for, at han altid har forsøgt at samarbejde på tværs byrådet for at skabe størst mulig enighed.

"Det har jeg altid gået efter, og jeg er meget glad for det samarbejde, vi har haft i min tid, hvor vi har udrettet mange gode ting sammen," siger Anker Boye.

14. december 2016 gav Anker Boye borgmesterkæden fra sig i byrådssalen. Siden 1994 er det kun sket én gang yderligere - nemlig i 2006 da Jan Boye (K) blev valgt som borgmester. I 2009 mistede den nu afdøde politiker magten, da Anker Boye igen fik folkets opbakning. Foto: Odense Kommune.

14. december 2016 gav Anker Boye borgmesterkæden fra sig i byrådssalen. Siden 1994 er det kun sket én gang yderligere - nemlig i 2006 da Jan Boye (K) blev valgt som borgmester. I 2009 mistede den nu afdøde politiker magten, da Anker Boye igen fik folkets opbakning. Foto: Odense Kommune.

Fortryder ikke noget

Anker Boye siger, at han har suget til sig på godt og ondt i tiden som borgmester i barndomsbyen. Men han fortryder ingen af sine handlinger.

"Nej, det gør jeg ikke. Men jeg har lært af de fejl, som jeg har begået undervejs."

Hvad med telefonsagen fra din ferie i Tyrkiet i oktober 2011. Fortryder du ikke den?
"Jeg ville da gerne have været forruden den telefonsag - men jeg betalte halvdelen af regningen. Det var ikke noget, jeg sad og gjorde bevidst for at komme i pressen. Det sker, når man har travlt og farer af sted. En gang imellem får man et blåt øje, når man er borgmester. Det må man finde sig i."
En anden sag, der også rettede massiv kritik mod Anker Boye var Tina Turner-koncerten i 2005 under fejringen af H.C.A' 200 års fødselsdag. Den amerikanske sangerinde fik næsten seks millioner kroner for at optræde med to sange til sidst i showet.

Fonden, der stod bag koncerten endte med et underskud på 13 millioner kroner og Anker Boye gik af som formand. "Jeg tog konsekvensen af det og valgte at gå af, fordi det i sidste ende var mit ansvar," forklarer Anker Boye.
Når den nuværende periode udløber i KL's bestyrelse, har Anker Boye været medlem i 24 år. Det er den post, som de fleste kender ham for ved siden af lokalpolitikken. Men gennem årene har han også været medlem af et hav af andre bestyrelser. Ifølge hovedpersonen har han taget disse tjanser for Odenses skyld - og ikke for sin pengepung.
"Hvis du som borgmester ikke har et netværk, der er nationalt funderet, så er du ikke med, hvor tingene sker. I KL sad jeg med til forhandlinger på Christiansborg, hvor jeg var med til at sætte Odense på landkortet - det samme gælder for alle mine andre poster," påpeger han.

En by i vild forvandling

Ifølge Anker Boye er Odense netop nu i fuld gang med at vokse sig til en stor by, der bliver lagt mærke både i Danmark og ude i den store verden.

"Jeg var selv med til at lave slogannet 'fra stor dansk by til dansk storby', fordi vi skulle have et ambitiøst mål at række ud efter. Vi er ikke en storby endnu, men vi er på godt vej med vores spirende uddannelsesmiljøer og nye byggerier," siger Anker Boye.
Den kommende letbane, der forventes at gå i drift i slutningen af 2020 og koster omkring tre milliarder, er symbolet på den udvikling, som Odense er i lige nu.

Der forventes cirka 34.000 passagerer på en hverdag. Er så mange af Odenses borgere klar til at droppe bilerne?

"Vi skal respektere dem, der ikke kan lide fornyelser, men de skal også reflektere over, om vi egentlig er på rette vej. Vi kan allerede se nu, at letbanen har været med til at skabe massive investeringer i ejendomme og huse, og jeg er overbevist om, at mange af Odenses borgere vil benytte sig af togene, når de ser, hvor godt og nemt det bliver," siger Anker Boye.

Første etape løber fra Tarup i nord til Hjallese i syd med 26 stationer undervejs. Men Odense Byråd er allerede nu i fuld gang med at forberede en etape to.

"Vi har vedtaget at få sat to stik i letbane 1, så de kan sætte skinner på til letbane to," fortæller Anker Boye.
Men det er ikke kun beton og togskinner, der løfter byen. Gode forhold til børn, folkeskoleelever, udsatte og ældre er også vigtigt, hvis Odense skal være attraktiv at bo i.
De seneste mange år har byrådet måttet skære ned på velfærden, fordi økonomien har været så dårlig. I oktober sidste år vedtog den røde del af byrådet via et smalt flertal, at skatten stiger ét procentpoint. Det vil på sigt frigive omkring 300 millioner kroner, som skal gå til skolebørn, handicappede og ældre.

"I mange år har vi sparet på disse områder, men nu er tiden kommet til, at vi løfter serviceniveauet lidt, fordi vores medarbejdere og borgere fortjener et skulderklap. Selvom skatten stiger, så har vi fortsat Fyns suverænt laveste med 25,5 procent," konstaterer Anker Boye.

Men hvorfor skruede du ikke på skatten noget før?

"Helt grundlæggende ønsker jeg ikke, at folk skal betale mere i skat. I år har vi kigget samtlige kroge efter for at nå budgettet, men vi kunne ikke være bekendt at spare yderligere på børn, unge og ældre, da vores medarbejdere har knoklet på livet løs, så derfor valgte vi at hæve skatten lidt."

Vil savne ansvaret

Anker Boye mener, at han har taget ansvar for Odense.

"Jeg håber, folk kan mærke, at jeg har givet den her by alt det, jeg havde i mig. Der er formentlig andre, der kunne have gjort det bedre end mig, men når jeg kigger mig selv i spejlet om morgenen, så ved jeg, at jeg gjorde mit bedste," fastslår han.
Lige netop den ansvarsfulde rolle, kommer han til at savne ekstra meget, da han holder meget af den by, hvor han er født og opvokset.

"Det bliver et savn, at jeg ikke kan være med til at præge den. Men jeg glæder mig til at gå og nyde alle de forandringer, som kommer i byen over de kommende år," forklarer han.

Hvad skal du have tiden til at gå med?

"Jeg har et sommerhus på Fyns Hoved, hvor min kone og jeg nyder at tilbringe tid. Derudover spiller jeg lidt golf, så det kan måske blive til mere."

Blå Bog: Anker Boye

  • 66 år

  • Født og opvokset i Odense

  • Uddannet maler

  • Gift med Lykke. Sammen har de datteren Lotte

  • Borgmester i Odense i 19 år - 1994-2005 og 2010-2017

  • Fra 1. januar 2017 medlem af Odense Byråd og By- og Kulturudvalget 

  • Er officielt civilist fra 1. januar 2018

Publiceret 05 January 2017 12:30