En vandstigning på 157 cm ville have skabt store ødelæggelser, hvis ikke vi havde dæmmet op for vandet, siger borgmester Flemming Christensen.

En vandstigning på 157 cm ville have skabt store ødelæggelser, hvis ikke vi havde dæmmet op for vandet, siger borgmester Flemming Christensen.

Køge Kommune:

Tidlig indsats reddede huse

"Vi har haft skader på meget få huse, så vi ånder lettet op i Køge," siger borgmester Flemming Christensen oven på onsdagens oversvømmelse

Kombinationen af tidlig indsats, koordineret samarbejde mellem myndighederne og god hjælp fra borgerne gør, at man dagen derpå ånder lettet op i kommunen. Kun få borgere har fået skade på deres huse, og rensningsanlægget undgik at udlede forurenet spildevand i Køge Bugt.
Det er Køge Kommunes konklusion oven på onsdagens oversvømmelser. På torsdag morgens møde i beredskabskredsen på Rådhuset var der en lettet stemning oven på forløbet onsdag aften.
”Allerede tirsdag klokken 14 havde vi første møde mellem de relevante parter fra kommunen, Beredskabet og vores forsyningsselskab KLAR Forsyning. Her lagde vi en strategi og nedsatte en taskforce, som gik ud i marken for at udpege sårbare punkter i forhold til vores lange kystlinje. Så allerede tidligt forsøgte vi at danne os et overblik over, hvor vi kunne få problemer, og hvor mange ressourcer vi ville få brug for," siger borgmester Flemming Christensen.
En del af planen var blandt andet at bruge Københavnsvej som dige ved at sætte propper i åer og underføringer for at hindre vandet i at trænge ind i landet og anrette skade på boligkvartererne dér. Her lykkedes det at undgå vand over terræn i villakvartererne på indersiden af Københavnsvej.
På ydersiden havde Beredskabet held med at beskytte 16 boliger på Havstokken mod vandet med en 300 meter lang watertube. Samtidig var der en koordineret indsats i Torvebyen, som grænser op til Køge Å, hvor der ofte er høje vandstande. Alt er gået efter planen, og vandet blev holdt ude næsten alle steder.
”Vi har haft skader på meget få huse, så vi ånder lettet op i Køge. Det så slemt ud, og en vandstigning på 157 cm ville have skabt store ødelæggelser, hvis ikke vi havde dæmmet op for vandet. Men det gjorde vi, og vores tidlige indsats har sikret borgere og villakvartererne mod det indtrængende vand. De skader vi har hørt om er heldigvis ganske få og det er en alvorlig situation for de berørte familier. Vi har fået en masse erfaringer, som vi er i gang med at evaluere på, så vi kan være endnu bedre rustet næste gang havet rejser sig," siger Flemming Christensen.

Publiceret 05 January 2017 14:30