Børneeksem kan være til store gene for børn.

Børneeksem kan være til store gene for børn.

Hjælp til børneeksem på apotekerne i Køge, Ølby og Solrød

20 procent af alle børn får børneeksem i mild til svær grad, inden de fylder fire. Det sætter apotekerne i Køge og omegn fokus på

Det er rødt, det klør og det er rigtig træls for din lille guldklump. Det handler selvfølgelig om børneeksem, som er grund til megen frustration hos landets børn og mange panderynker hos deres forældre.
20 procent af alle børn rammes af børneeksem, inden de fylder fire. Mange vokser fra det inden teenageårene, og inden da er der heldigvis hjælp at hente. Derfor sætter apotekerne fokus på børneeksem fra d. 16. til d. 21. januar.

Lindrende behandling

Børneeksem eller atopisk eksem som det også kaldes, behandles med to slags cremer. Den ene kræver en recept fra lægen. Det er steroidcreme, som skal bruges i de perioder, hvor eksemet er i udbrud.
”Med steroidcreme er det vigtigt, at man får smurt den rigtige mængde creme på barnets hud. Der er mange myter om steroidcreme, særligt om bivirkninger, men hvis man bruger den rigtige mængde, og gør som lægen har anvist, så er der ingen grund til bekymring,” siger Apoteker Lene Damgaard fra Køge Boholte og Ølby apotek.
Men hvornår bruger man så tilpas med creme? Det kan du finde ud af ved hjælp af fingerspidsreglen. Den mængde creme, der kan ligge på langs af det yderste led af en voksen finger, skal kunne smøres ud på et område, der svarer til to voksne håndflader.
En anden god huskeregel er dalmatinermetoden. Her sættes cremen i pletter på huden, på den måde bliver cremen ligeligt fordelt, og man undgår, at nogle steder på huden bliver smurt mere end andre steder. I et par små informationsfilm på apoteket.dk kan man også se, hvordan det skal gøres.

Forbyggende fugtighedscreme

Udover steroidcremen, som altså kræver en recept fra lægen, så er fugtighedscreme også en del af behandlingen og skal bruges hver dag. Fugtighedscreme tilfører huden den fugt og fedt, som den mangler, og forebygger eksemudbrud.
”Mange børn bryder sig ikke om at blive smurt, så find en creme som barnet synes om. Gå som udgangspunkt efter en, der ikke indeholder parfume og som har et højt fedtindhold. På apoteket hjælper vi selvfølgelig med at finde frem til den rigtige til netop jeres familie,” siger farmaceut Lisbeth Hein fra Køge Torvets og Solrød Apotek.
En tommelfingerregel er desuden at lade en halv time gå mellem barnet får steroidcreme og fugtighedscreme på. På den måde sikres det, at den første creme er trængt helt ind i huden, før den næste smøres på.

Publiceret 10 January 2017 14:00