SE BILLEDER:

Hurra for den store indsats

Folk stod sammen da vandet nåede historiske højder. Beredskab, hjemmeværn, lokale og en hel masse frivillige sled og sejrede

Af
Peter Rasmussen

Det var en underlig aften. Ovenpå en dag med storm, var vejret helt stille.
Metereologerne varslede stormflod - måske en 'hundredeårsoversvømmelse - og døgnet forinden havde rigtig mange folk - med beredskabet i front - arbejdet benhårdt på at sikre udsatte sommerhuse og andre vædier. Og nu sod man der og ventede på vandet i fuldstændig stille vejr.
“Metereologerne har overdrevet igen! Det gør de altid,” lød det fra én. Nogen nikkede andre vendte blikket indad. Det var dem, som havde meget at miste hvis vandet kom.
Og vandet kom. Det vidste man ellerede fra tidligt på dagen, for man kunne se det på TV. De sjællandske kystbyer målte rekordhøje vandstande.

1,70 meter over normal

Vandet kom også til Haderslev kommune. Med en vandstand 170 centimeter over normalt. Men - bortset fra et enkelt sted i Diernæs - holdt digerne. Diger af sandsække og oppustelige 'water tubes' som folk fra Beredskabsstyrelsen, det kommunale beredskab, hjemmeværnet, militæret, politiet, de lokale og en hel masse frivillige havde bygget. Blandt andet valgte Vojens Gymnastik og Idrætsefterskole at sende sine hundredevis af elever til Kelstrup, hvor de deltog i at flytte 16.000 sandsække.

10 millioner kroner

Man har regnet ud at indsatsen kom til at koste beredskabet 10 millioner kroner landet over. Det er peanuts i forhold til de enorme erstatninger der skulle ydes - og de mange meneskelige sår - ovenpå kolossale oversvømmelser.
Vi var heldige med, at det var vindstille da vandet kom - og heldige med at vi har hverdagens helte iblandt os!

Publiceret 10 January 2017 07:00