Debat:

Skattekroner = social dumping?

Michael Jensen.
Solsortevej 33
6000 Kolding.
Kolding Byråd (S)

Jeg blev noget frustreret over DR1 tophistorien i nyhederne søndag aften, hvor det er DR1 journalisters påstand, at man har afdækket hvordan en dansk virksomhed IF Group groft har overtrådt og omgået dansk lovgivning og overenskomster, samt på den mest svinske måde udnyttet bulgarske arbejdere, mens de udførte arbejde på opgaver i 17 danske kommuner landet over.

I indslaget blev blandt andet Kolding Kommune nævnt som en af de 17 kommuner med et indslag fra Kolding's nye sygehus. Jeg syntes, at det er på sin plads at nævne, at sygehuset er et regionalt byggeri og har dermed ikke noget med Kolding Kommune at gøre udover placeringen.

Kolding Kommune har brugt IF Group tilbage i 2014. Firmaet var gjort bekendt med kommunens arbejdsklausuler og havde udfyldt en tro og love erklæring på at følge disse.
Alligevel tager forvaltningen fat i firmaet, fordi der florerede rygter om underbetaling af medarbejderne. Endnu engang forklarer IP Group, at man overholder danske overenskomster, og at alt er i orden, hvilke det ifølge DR's historie ikke har været tilfældet.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at KK har handlet i god tro og haft en forventning til, at virksomheden har overholdt KK's arbejdsklausul, der kan læses på KK's hjemmeside.
Jeg må også bare konstatere, at dialog ikke er nok for nogle virksomheder, når det gælder om at lave krumspring for at omgås de danske regler og overenskomster.

Nu er den seneste sag ikke en enlig svale. Der dukker jævnligt historier op landet over, hvor en virksomhed vinder et udbud på pris, og sidenhen viser det sig, at den er gal med både arbejdsmiljøet og overenskomsterne.

Efter min mening er dialog godt men løbende kommunal kontrol af virksomheder med østeuropæiske ansatte er bedre. Det kan ikke være rigtigt, at virksomheder, der er indstillet på at følge reglerne, aldrig kommer til fadet, fordi de ikke kan konkurrerer med virksomheder, der underbetaler sine folk.
Det tvinger dem jo til at undlade at byde på offentlige udbud eller selv at slå ind på samme vej.
Så kan borgerne ellers betale skat til en kommune, der bevidst eller ubevidst arbejder på, at dens borgere kan stille sig op i arbejdsløshedskøen.
Og kan vi i det hele taget være bekendt overfor borgere, der kommer til os udefra, at udbytte dem i den grad, som indslaget viste. Jeg spørger bare.

Publiceret 14 January 2017 14:00