De energirigtige tiltag giver et godt argument i forhold til et salg, siger indehaver Klaus T. Thomsen fra danbolig Varde.

De energirigtige tiltag giver et godt argument i forhold til et salg, siger indehaver Klaus T. Thomsen fra danbolig Varde.

Fremtidssikring:

Investeringer i din bolig betaler sig

Det betaler sig at bruge penge på forbedringer og vedligehold af boligen for at bevare værdien, siger eksperter

Stigende boligpriser og faldende renter har givet flere boligejere luft i økonomien til at fremtidssikre boligen, og som årene går, bliver det kun endnu vigtigere at vedligeholde boligen, hvis værdien skal bevares og de løbende udgifter holdes nede.
”Det er vigtigt at holde sit hus ved lige, hvis man ønsker at bevare husets værdi. Det gælder ikke mindst energioptimerende tiltag, selv om nogle vil mene, at det er mere sexet at få et nyt køkken eller bad frem for et nyt tag eller en hulmursisolering,” siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.
”Men hvor man kan være sikker på, at fremtidige købere sætter pris på et velisoleret hus og dermed en lav varmeregning, er man ikke sikker på, at de sætter lige så stor pris på det nye køkken, som man selv gør. Dertil er smag og behag for forskellig,” siger hun.

Energirigtige huse efterspørges

Hos danbolig Varde og danbolig Henne Strand oplever de, at en del købere efterspørger energirigtige huse. Derfor kan det være en god ide at få undersøgt, om huset eksempelvis mangler efterisolering, hvis man gerne vil gøre sin bolig mere attraktiv for køberne.
”Generelt ser vi mange håndværkerbiler i parcelhusområderne, hvor der ofte er tale om større og meget forskelligartede renoveringer. Særligt de energirigtige tiltag giver et godt argument i forhold til et eventuelt salg” siger indehaver Klaus T. Thomsen fra danbolig Varde og danbolig Henne Strand og fortsætter:
”Nogle huse vil have brug for at få efterisoleret en etageadskillelse for at få den månedlige varmeregning bragt ned, mens andre vil have godt af at investere i hulmursisolering, nye vinduer eller måske istandsættelse af taget,” siger han.
Gå i flade sko
Uanset om det er et nyt køkken eller energioptimering af boligen, der bliver foretaget, vil indsatsen være med til at bevare husets værdi, og de seneste års stigning i boligpriserne kombineret med den lave rente har givet mange boligejere mulighed for at optage et tillægslån i deres bolig.
”Selv om et 30-årigt realkreditlån er den mest almindelige låntype, oplever vi ofte, at boligejere efterspørger lån med 10 eller 20 års løbetid, når det drejer sig om renoveringer. Det er ganske fornuftigt, for med et 10-årigt boliglån bliver man hurtigt gældfri,” siger Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:
”Når man har med økonomi at gøre, er det fornuftigt at gå i flade sko og stille stiletterne på hylden. Også selv om det sidstnævnte er mere festligt. Men det er nu en gang sund fornuft at vælge en løbetid, der er kortere end investeringen – også selv om det koster mere at afdrage et lån på 10 eller 20 år frem for 30 år.”
Låner man 250.000 kr., og vælger man at finansiere lånet med et 10-årigt fastforrentet lån, ligger den månedlige ydelse efter skat på ca. 2.360 kr. Vælger man i stedet et 20-årigt F5-lån, kan det gøres for ca. 1.230 kr. I sidste tilfælde skal man være opmærksom på, at renten vil ændre sig undervejs i lånets løbetid.

Publiceret 21 January 2017 08:30