Vejle Kommune laver boliger til svært overvægtige ældre

At pleje svært overvægtige ældre kræver specialudstyr, særlige senge og ekstra pleje. Derfor indretter Vejles ældrepleje to midlertidige pladser til denne målgruppe.
Der bliver stadig flere svært overvægtige i Danmark. I dag skønnes 13 procent af voksne danskere at høre til denne kategori. En udvikling, som ældreplejen i Vejle Kommune også mærker og gerne vil imødekomme.
Derfor har Vejle Kommune besluttet af omlægge tre midlertidige pladser til to midlertidige pladser til mennesker, som er svært overvægtige. Du kan bo på en midlertidig plads i kortere eller længere tid – for eksempel efter sygehusophold, før du flytter i en plejebolig – eller ved behov for aflastning.
"I dag har kommunens lejligheder ikke de hjælpemidler og den indretning, som gør, at vi kan hjælpe denne målgruppe på en måde, som er tilfredsstillende for borgerne og forsvarligt for personalet," siger Holger Gorm Petersen, formand for Seniorudvalget i Vejle Kommune, som sammen med det øvrige Seniorudvalg netop sat godt 1,1 mio. kr. af til omlægningen.
Han fortæller, at borgerene er begrænsede i deres aktiviteter, fordi de ikke har den nødvendige plads, mens personalet risikerer at få arbejdsskader. Derfor er omlægningen nødvendigt. Omlægningen kommer til at foregå på den måde, at tre lejligheder på Plejecenter Gulkrog bliver lavet om til to lejligheder, som opfylder de nødvendige plads- og indretningskrav til svært overvægtige. I de to lejligheder laves fx en fleksibel væg i baderummet, så pladsen kan justeret alt efter behov.
De bliver også indrettet med en række hjælpemidler, fx en loftlift, der kan bære +275 kg, en hvilestol med automatisk funktion, så borgeren kan komme op at stå, og en toiletstol med el-hejs.
"Der bliver ikke skåret i medarbejderressourcer, selvom vi reducerer antallet af pladser. At pleje og flytte svært overvægtige kræver ofte hjælp fra mere end en medarbejder," siger udvalgsformanden.
Ombygningen af lejlighederne forventes at være klar i løbet af sommeren.
jh

Publiceret 26 January 2017 11:00