Bestyrelsesmedlem Mads Skau og daglig leder af stedet, Martin Smietana, foran de historiske bygninger i Vilstrup. Foto: Peter Rasmussen

Bestyrelsesmedlem Mads Skau og daglig leder af stedet, Martin Smietana, foran de historiske bygninger i Vilstrup. Foto: Peter Rasmussen

Perspektiv:

Piger får tryg base på Helsehjemmet

Efter et par år med usikker fremtid er der nu igen perspektiv for institutionen med den fantastiske udsigt over vandet

Af
Peter Rasmussen

Det er næsten terapi at sidde i de historiske bygninger og kigge ud over vandet.
Det har mange børn gjort i de næsten 100 år Helsehjemmet har eksisteret.
Smukt beliggende i skov og ved strand, har hjemmet været bolig, skole og også behandlingssted for børn og unge. I mange årtier under amtet, men da de blev nedlagt, som selvejende institution med en driftoverenskomst med kommunerne - primært Haderslev kommune.
“I de senere år har Helsehjemmet dog fristet en usikker tilværelse,” forklarer tidligere bestyrelsesformand, Mads Skau. Han fortsætter:
“Mange kommuner, herunder Haderslev, valgte at gå nye veje i indsatsen omkring børn og unge. Man vælger blandet andet familiepleje og andre løsninger. Det betød, at de opsagde aftalen med os. Og så så fremtiden alt andet end lys ud.”

Søgte mange løsninger

Mads Skau er fuld af lovord for det personale, som var på Helsehjemmet.
Loyale mennesker som forsøgte at finde en fremtid for det historiske sted. Også uden at sætte egne jobs i første række.
“Det er imponerende som der blev kæmpet,” lyder det rosende. Og det lykkes da også at finde en løsning, så der igen er liv i de røde huse i Vilstrup.
Den Selvejende Institution valgte at sælge bygningerne til KFUMs Sociale Arbejde, og så leje sig ind. Det sker i en fusion med Frørupskolen fra Christiansfeld under det nye navn Frørupskolen Helsehjemmet. Stedet i Vilstrup bliver Frørupskolens fjerde men også største afdeling. Af de ialt 37 pladser som skolen råder over, er de 19 i Vilstrup.
Frørupskolen Helsehjemmet er bosted, behandlingssted og skole for piger i alderen 12-22, som har psykiatriske diagnoser eller diagnoselignende tilstande.
“Behovet er desværre stort. Der er mange unge piger, som har det rigtig dårligt, så det passede os godt med ekstra kapacitet,” fortæller lederen af hjemmet, Martin Smietana.
Det er kommunerne som visiterer pigerne til Frørupskolen Helsehjemmet, og som afholder økonomien, men der er mange samarbejdspartnere omkring pigernes pleje og behandling. Blandt andet regionen, læger og hospitaler.
I skrivende stund bor der ni piger i Vilstrup, og det er tanken at personalegruppen vokser i takt med at alle pladser fyldes ud.

Publiceret 26 January 2017 07:00