UgeBladet har talt med en lille håndfuld unge fra Skanderborg, som af frygt for repressalier ønsker at være anonyme. Ifølge dem er det en forholdsvis lille kerne af unge fra Skanderborg, Aarhus, Brabrand, Stilling og Virring, som optræder sammen i en flok, kører ræs på knallert og terroriserer andre unge med tæv og trusler om knivstik, hvis de går i rette med dem. Arkivfoto: Grethe Bo Madsen

UgeBladet har talt med en lille håndfuld unge fra Skanderborg, som af frygt for repressalier ønsker at være anonyme. Ifølge dem er det en forholdsvis lille kerne af unge fra Skanderborg, Aarhus, Brabrand, Stilling og Virring, som optræder sammen i en flok, kører ræs på knallert og terroriserer andre unge med tæv og trusler om knivstik, hvis de går i rette med dem. Arkivfoto: Grethe Bo Madsen

16-årige Mathias terroriseret ud af byen: "De ødelægger mit liv"

En lille flok af hardcore unge gør livet så surt for 16-årige Mathias, at hans familie nu har valgt at flytte langt væk fra Skanderborg

Af
Grethe Bo Madsen

Det er ikke kun voksne, der føler sig utrygge, når den hårde kerne af unge i Skanderborg færdes sammen i store grupper. Det er lige så utrygt for andre unge. Faktisk kan det være så slemt, at de føler sig terroriseret ud af byen.

Sådan er det for 16-årig Mathias, der gennem tre år har været udset som syndebuk for en flok unge drenge. Gennem årene er det eskaleret fra chikane til decideret forfølgelse og trusler med kniv. Nu har Mathias' familie fået nok, og har valgt at flytte fra Skanderborg.

LÆS OGSÅ: Unge skaber utryghed: Provokerer, truer og kører ræs

"Egentlig kan det være lige meget nu, fordi vi flytter, men jeg har bare så meget brug for at få den her historie ud," fortæller han.

"De ødelægger mit liv. De her drenge har terroriseret mig i flere år. Man kan overhovedet ikke tale med dem. De er fuldstændig ligeglade. De har bare den her ide om, at de skal spille hårde hele tiden," fortæller Mathias, der havde planlagt at begynde på en uddannelse på Campus i Skanderborg efter sommerferien.

Det tør han dog ikke nu, da han har fundet ud af, at flere af hans plageånder har planlagt at starte samme sted.

Psykisk terror

Det hele begyndte for tre år siden, da et par af drengene, der dengang var 12-13 år, kastede fyrværkeri efter Mathias og en kammerat.

"Vi løb efter dem og fik fat i dem, og sagde, at de skulle lade være med sådan noget, fordi det var pissefarligt. Siden da har de udset sig mig som en, de bare skal have ned med nakken. De færdes altid i en stor flok med deres venner og venners venner. De kan være 30-40 stykker mod en. Det er psykisk terror. Jeg er bange hele tiden," forklarer Mathias.

Sidste sommer oplevede han, at en af drengene truede ham med en kniv i Byparken i Skanderborg. Episoden blev meldt til politiet, men det har ikke gjort problemerne mindre.

Truet med kniv

"Jeg kan stort set ikke gå hjemmefra, uden at blive passet op af dem og chikaneret. Jeg er lige blevet truet igen med, at de ville stikke mig ned. Det har vi også meldt til politiet. Jeg tænker hele tiden på hvor jeg færdes, og holder hele tiden øje med, om nogen af dem er i nærheden," fortæller han.

"Jeg prøver at holde mig langt væk fra gruppen. Jeg er helt holdt op med at tage til fester, og jeg tager ikke ud nogen steder, hvor der er risiko for at møde nogen af dem. Er jeg et sted og ser nogen af dem komme, så går jeg med det samme, og det gør jeg også, hvis der er nogen, jeg ikke kender, for jeg ved jo ikke, om de måske har forbindelse til gruppen."

Mathias og hans familie kender flere af de unge drenge i gruppen. Både forældrene og hans storesøster har forsøgt at tale med dem om, hvorfor de bliver ved med at forfølge Mathias, men det har ikke haft nogen effekt.

Gør alt for at få respekt

"Det er sådan noget børnebande halløj, hvor de snakker med hinanden om, hvem de nu vil genere. De har nogle virkelig fucked up ideer, hvor det eneste, der tæller, er at være sej og turde gøre ting, andre ikke tør, og ryge en masse hash. De vil gøre alt, for at få respekt. Det handler om magt og dominans hele tiden uanset hvad."

For Mathias' familie er situationen nu så desperat, at eneste mulighed er, at flytte væk til en anden kommune.

"Mine forældre har forsøgt rigtig meget forskelligt og talt med alle mulige, men der er ikke rigtig nogen hjælp at få. Jeg synes ikke, der bliver gjort ret meget for at hjælpe os unge, der bliver chikaneret og forfulgt af den her gruppe. Vi står meget alene med problemerne," konstaterer Mathias.

Mathias har ønsket at fortælle sin historie, fordi han ved, at han ikke er den eneste unge i Skanderborg, der har problemer med gruppen af drenge. Mathias er et opdigtet navn, men redaktionen er bekendt med hans rigtige navn.

Publiceret 12 June 2018 14:10