Foto: Mostphotos / privatfoto

Jesper angrebet af rovfugl på løbetur: "Det føltes som en basketball blev tyret hårdt mod mit hoved"

Under sin løbetur blev Jesper Dall pludselig angrebet af en rovfugl. Trods det ubehagelige angreb er det åbenbart ikke noget, man skal frygte, for Dansk Ornitologisk Forening kalder hændelsen 'helt usædvanlig'

Af
Kristina Pihl

En helt almindelig løbetur udvikler sig til en chokerende oplevelse for 44-årig Jesper Dall fra Farum. Det er den 2. juni, da han på sin sædvanlige tur rundt om Farum Sø og videre ud ved Christianshøjvej pludselig mærker et hårdt slag mod baghovedet.

"Det føles som, hvis en basketball blev tyret hårdt mod mit hoved. Jeg vender mig derfor om for at se, hvem der spiller basket inde i skoven. Men her ser jeg ud af øjenkrogen, at der er en fugl med et meget stort vingefang, der flyver væk. Jeg tager mig til hovedbunden og opdager, at det bløder. Så fuglen har været helt nede og sætte sig i hovedbunden og kradse med sine klør", fortæller den 44-årig kondiløber til Furesø Avis.

Ifølge Jesper Dall havde han en uges tid inden angrebet lagt mærke til fuglen, som han mener kunne være en rørhøg, på sin løbetur samme sted - i begyndelsen af Christianhøjvej 300-400 meter fra krydset . Her kom fugl flyvende en meter fra ham, inden den fløj tilbage i træet.

"Men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at den ville angribe. Derfor var jeg heller ikke bange for at løbe i det samme område", fortæller Jesper Dall.

Sker sjældent i Danmark

At en fugl angriber et mennesker er ifølge Dansk Ornitologisk Forening noget af et særtilfælde i Danmark.

"Det er noget, vi hører om meget sjældent. Nogle gange kan man godt opleve, at fuglearter flyver tæt på, hvis man kommer for tæt på deres rede, men det er altså yderst sjældent," lyder der fra Daniel Eskildsen, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening.

Så stor var den flænge, Jesper Dall fik i hovedet efter angrebet af rovfuglen.

Så stor var den flænge, Jesper Dall fik i hovedet efter angrebet af rovfuglen. Privatfoto

Ifølge Daniel Eskildsen er det typisk fugle, der føler sig truede, som kan finde på at gå til angreb på mennesker.

"Hvis man kommer for tæt på en fugl, der har unger eller æg, den gerne vil beskytte for rovdyr, og fuglen så fejlfortolker mennesker som rovdyr, så kan den finde på at angribe," fortæller han.

Løber en anden rute

Jesper Dall slap heldigt fra overfaldet og undgik en tur på skadestuen. Han er glad for, at flere forbipasserende hjalp han efter overfaldet.

Han har dog siden angrebet fundet andre løberuter.

"Jeg løber uden for skovområder nu, hvilket er svært, når man er ivrig løber og bor i Farum, men jeg skal ikke løbe der lige foreløbig, og jeg vil også gerne opfordre andre til at være ekstra opmærksomme", siger han til Furesø Avis.

Ifølge Daniel Eskildsen er der ingen grund til at være bange for fugleangreb, når man er ude i det fri, men det er en god ide at tage hensyn.

"Hvis man har kendskab til fugle, der yngler i et område, opfordrer vi altid folk til at holde afstand for fuglens skyld, så den kan få fred til at yngle, men man skal generelt ikke være bekymret at blive angrebet", siger han.

Publiceret 14 June 2018 13:30