Foto: JN

"De har brug for blod, sønderrevne endetarme og hud under neglene"

Kirstine tabte sag om voldtægt mod hende i retten. Nu arbejder hun indædt på at forbedre ofrenes retssikkerhed og ændre lovgivningen, så det bliver nemmere at straffe for voldtægt

Af
Jacob Nielsen

En sommernat i august sidste år blev Kirstine Holst voldtaget. Det incisterer hun på - også efter den tidligere sigtede i sagen blev frikendt ved Københavns Byret.

Kirstine har efter afgørelsen i retten oplevet folkedomstolen, og hun endte i foråret i en sand shitstorm på de sociale medier, da hun gik ind i hele den politiske debat om voldtægt.

Hun mener, at mødet med retssystemet er en dobbeltkrænkelse af ofrene, da de ender med selv at komme på anklagebænken.

"Uanset hvem vi er, hvordan vi går klædt, vores seksuelle adfærd, og hvordan vi opfører os i det hele taget, bør det aldrig blive brugt imod os i en voldtægtssag, men det bliver det. Man bliver bebrejdet, at man ikke har sagt fra på den rigtige måde, ikke har udvist korrekt adfærd, at man er seksuelt aktiv, klæder sig udfordrende eller har været beruset. Jeg har selv oplevet det på min egen krop, og jeg må bare sige, at en ting er, at man vil have voldtægtsofre til at gå til politiet og anmelde sagerne, men hvis det man byder dem, er, at de skal dobbeltkrænkes, så er der noget galt. Derfor ønsker jeg, at vi får ændret lovgivningen, så vi får fokus på nogle andre ting end ofrets ansvar for hendes egen voldtægt," siger Kirstine, som var en af talerne ved lørdagens Slutwalk i København, og hun giver den nuværende lovgivning på området denne bredside med på vejen:

"Den danske voldtægtslovgivning siger, at man kun er voldtaget, hvis det udenfor enhver rimelig tvivl kan bevises, at der var ulovlig tvang, trusler og vold fra mandens side. Det vil sige, at volden, tvangen og truslerne helst skal være så brutale som muligt for, at man kan bevise en voldtægt. De har kort sagt brug for blod, sønderrevne endetarme og hud under neglene. Men når en gerningsmand frikendes i en sag, så er det ikke ensbetydende med, at forbrydelsen ikke er sket, og der sidder faktisk nogle ofre derude, der oplever store konsekvenser af den forbrydelse, der er blevet begået imod dem. Og de ofre bør ikke oven i have en social dom, men det får de desværre," siger Kirstine.

Hun er fast besluttet på, at fortsætte arbejdet med at forbedre ofrenes retssikkerhed og ændre lovgivningen, så det bliver nemmere at straffe for voldtægt. Og hun mener, det er politikernes ansvar at give retssystemet nogle værktøjer, som for alvor gør voldtægt ulovligt og som ikke længere gør ofret selvskyldig i den forbrydelse, der er blevet begået mod hende.

"For mig handler det om hele vores system og den måde, vi håndterer voldtægt på i samfundet - både nede på niveau hos os borgere men sørenme også, når voldtægten kører op gennem systemet hos politiet, i retssystemet og på det politiske niveau. Det er på tide, at vores lovgivning på det her område afspejler, at vi har ret til vores egen krop, og vi ikke skal fremvise blå mærker, sønderrevne klæder osv. Det skal være tilstrækkeligt, at vi har sagt nej," siger Kirstine Holst til Lokalavisen.dk.

Kirstine Holst på scenen ved Slutwalk lørdag.

Kirstine Holst på scenen ved Slutwalk lørdag. Foto: JN

Publiceret 26 June 2018 00:00