Et billede på Aarhus Universitets Instagram-profil af en studerende udklædt som Barack Obama er blevet fjernet. Det har vakt kritik. Foto: Mostphotos

Et billede på Aarhus Universitets Instagram-profil af en studerende udklædt som Barack Obama er blevet fjernet. Det har vakt kritik. Foto: Mostphotos

Universitet fjernede foto af Obama-udklædt studerende: "Det er ikke censur"

Et billede af en kvindelig studerende klædt ud som Barack Obama var for groft til universitetets Instagram-profil, lyder vurderingen

Af
Danni Paulsen

Tre fotos med en kvindelig studerende udklædt som den tidligere amerikanske præsident Barack Obama til en studiestartsfest i august er blevet fjernet fra Aarhus Universitets Instagram-profil.

Det skriver universitetsavisen Omnibus.

Billederne med kvinden, der var malet sort i ansigtet og iført et jakkesæt, blev fjernet, efter tre af Instagram-profilens næsten 16.000 følgere kritiserede, at universitetet postede 'blackface'-billeder.

Beslutningen om at slette billederne kommer i kølvandet på, at Københavns Universitet er blevet kritiseret for at forbyde 'krænkende udklædning', og det var Aarhus Universitets pressechef Anders Correll og Ole Frank Nielsen, specialkonsulent og en del af AU’s redaktion for sociale medier, der vurderede, at billederne var for grove at udsætte følgerne for.

”Aarhus Universitet skal jo ikke på nogen måde fremelske nogen fordomme eller stereotyper racemæssigt. Vi skal alle sammen kunne være her, uden man skal føle, at man bliver gjort nar af. Jeg så det ikke som en hyldest, da jeg så det første gang. Jeg så bare, at man havde overdrevet nogle træk,” siger Ole Frank Nielsen til Omnibus.

Han vil overfor avisen ikke gå i detaljer med, hvad der skal til, for at universitetet vurderer, at noget er stereotypt, og han mener ikke, at billedsletningen er udtryk for, at der udøvet censur.

”Hvis man nu kommer udefra, kan man jo komme til at tænke, at Aarhus Universitet er sådan et sted, hvor man fremstiller racer på den måde. Hvilket jo er forkert. Det har givet et forkert billede af vores studieliv. Det var ikke censur. Det er noget, vi hele tiden vurderer.”

Kritik af beslutning

Nogle dage efter sletningen af Obama-billederne så universitetet sig også nødsaget til at slette fotos af studerende udklædt som indianere. Efter et redaktionsmøde blev det dog besluttet, at de igen skulle offentliggøres.

Fjernelsen af Obama-billederne har blandt andet fået jurist, radiovært og debattør Nima Zamani til tasterne.

"3 ud af 15.800 følgere følte sig krænket over et billede fra en udklædningsfest, hvor en hvid kvinde var blackfaced og klædt ud som Obama. Det fik Aarhus Universitet til at fjerne det på Instagram. Genialt hensynsprincip. De burde gøre kunsten efter på deres parkeringsplader. 500 båse til handicappede og 3 almindelige," skriver han på sin Facebook-profil.

Også på Omnibus' Facebook-side bliver sagen debatteret.

En enkelt læser mener, universitetet har taget en "fin beslutning", mens en anden kalder den deprimerende

"Det er så usandsynligt sørgeligt, ja deprimerende rent ud sagt, at de her tilstande er kommet til danske universiteter, men frygten for shitstorms udløst af et par krænkede snowflakes vejer åbenbart tungere end alt andet," skriver en læser.

Aarhus Universitet har ingen regler for, hvad studerende må klæde sig ud som.

Publiceret 02 October 2018 14:28