Preben Kristensen som den ældre Peer Gynt i Henrik Ibsens klassiker. Pressefoto: Folketeatret

Preben Kristensen som den ældre Peer Gynt i Henrik Ibsens klassiker. Pressefoto: Folketeatret

Preben Kristensen: - Jeg er kommet til et punkt i livet, hvor jeg tænker over de valg, jeg har truffet

Skuespiller og Charlottenlund-borger Preben Kristensen er aktuel som den gamle Peer Gynt, der sidst i livet må se alle sine forkerte valg i øjnene. Modsat Peer kan Preben gøre status, mens der stadig er tid at løbe på

Af
Peter Klar

INTERVIEW Som den gamle og døende Peer Gynt i Henrik Ibsens klassiker af samme navn legemliggør Preben Kristensen i disse måneder en af de store paradokser i den menneskelige tilværelse, som den former sig for mange af os: At vi trods vores frie vilje og alle muligheder for at gøre gode ting gennem livet ender med at ligge på dødslejet og ærgre os over alt det rigtige, vi ikke fik gjort og sagt.

Derfor har ’Peer Gynt’, som Ibsen skrev i 1867, stadig meget at sige moderne mennesker, mener Preben Kristensen.

Sig selv nok

"Det store spørgsmål i ’Peer Gynt’ er, om det er nok at være sig selv, eller om man skal være sig selv nok. Peer Gynt er en mand, som igennem hele sit liv gør det, som han ikke burde have gjort, nemlig at være sig selv nok. Til allersidst, da det er for sent, finder han ud af, at han nok skulle have valgt lidt anderledes. Ovenikøbet får han i løbet af livet det ene vink med en vognstang efter det andet. Men han hører ikke efter."

Det store spørgsmål i ’Peer Gynt’ er, om det er nok at være sig selv, eller om man skal være sig selv nok. Pressefoto: Folketeatret

Det store spørgsmål i ’Peer Gynt’ er, om det er nok at være sig selv, eller om man skal være sig selv nok. Pressefoto: Folketeatret

"Det er en sjov oplevelse, når jeg også selv er kommet til et punkt i livet, hvor jeg tænker over de valg, jeg har truffet ved livets korsveje. Kunne man have valgt anderledes, og hvad gør man så nu? Jeg er gud være lovet ikke i den situation, at det er for sent, lige som det er for Peer Gynt. Jeg kan nå at ændre mange ting, hvis jeg har truffet forkerte valg," siger Preben Kristensen.

Jeg kan tillade mig at sige nej

Som skuespiller er hvert valg af en rolle definerende for karrieren, men for nogle skuespillere kan det være nemmere at sige nej end for andre.

"Når jeg får tilbudt en rolle, overvejer jeg altid, om den siger mig noget. Er det en historie, jeg har lyst til at være med til at fortælle? Og så er jeg heldigvis i den meget privilegerede situation, at jeg kan tillade mig at sige nej, når noget ikke interesserer mig eller bare ikke er godt nok."

Preben Kristensen har spillet på de danske teaterscener uafbrudt, siden han blev færdig som skuespiller fra Skuespillerskolen på Aarhus Teater i 1978.

I dette forår fejrede han sit 40 års skuespillerjubilæum i monologen 'Suffløren' af den svenske dramatiker Andreas T. Olsson.

I marts fyldte Preben Kristensen 65 år.

Kan du mærke, at du nu har nået en alder, hvor du er kandidat til alle de store arketypiske roller i teaterhistorien?

"Ha, ha, ja. selvfølgelig kan jeg det. Jeg står med en af dem nu i ’Peer Gynt’. Jeg har også lavet kongen i Hamlet, og her bagefter skal jeg lave Sagfører Krogstad i Ibsens ’Et Dukkehjem’. Det geniale ved at blive ældre som mandlig skuespiller er, at der virkelig ligger nogle guldklumper og venter, hvis man er så heldig at få dem tilbudt. Kvinderne har det straks lidt sværere. For dem hænger de store roller ikke på samme måde på træerne."

Skuespiller i bredeste forstand

Trods den enorme succes med Linje 3 fra 1979 og frem, har samarbejdet med Anders Bircow og Thomas Eje altid blot været en bibeskæftigelse for Preben Kristensen.

"Jeg har altid haft en ambition om at blive skuespiller i bredeste forstand. Jeg vil gerne lave så meget forskelligt som overhovedet muligt. Sådan havde jeg det også dengang. At Linje 3 så gik hen og blev så stort, som det blev dengang, det var der ingen, der kunne vide."

Når Preben Kristensen slapper af og lader op i Charlottenlund, sker det blandt andet i skoven og Forstbotanisk Have. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Når Preben Kristensen slapper af og lader op i Charlottenlund, sker det blandt andet i skoven og Forstbotanisk Have. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

Til sommer skal Preben Kristensen spille revy igen for første gang i mange år, når han melder sig under fanerne i Hjørring Revyen.

"Jeg tror ikke, at jeg har lavet revy siden 1990. Det glæder jeg mig meget til. Nej, der er ikke noget, der ikke er fint nok. Jeg har 7-9-13 ikke været arbejdsløs i 40 år, og det er der ikke ret mange skuespillere, der kan prale af."

Opladning i Charlottenlund

Hvordan slapper du af og lader op, når du har fri?

"Jeg bor meget tæt på skoven, så den bruger jeg en hel del. Og rent faktisk har jeg i år for første gang i mange år også lige været ude at dyppe mig i Øresund. Jeg har dog også et sted, jeg holder meget af, ved Vesterhavet, og det kan Øresund altså ikke måle sig med. Men det var dejligt at være dernede igen. Jeg cykler også en del rundt, hvis jeg kan komme afsted med det. Jeg bor tæt på Forstbotanisk Have, som jeg virkelig ikke håber bliver generet af det nybyggeri, der snart skal i gang. Jeg er ikke vildt begejstret for det, hvis jeg skal være helt ærlig, men jeg er jo heller ikke den eneste, der har det sådan."

Publiceret 25 October 2018 10:48