Lasse og Maiken Piester-Stolpe med Laura, der på dette tidspunkt var to år. Foto: Privat

Lasse og Maiken Piester-Stolpe med Laura, der på dette tidspunkt var to år. Foto: Privat

3-årig pige taber til kræften: "Ingen skal gå igennem det, som Laura og hendes familie gør"

Nabo i Kokkedal arrangerer stor fodboldturnering 11. november til støtte for kræftsyge Laura på tre år - selv om hun ikke når at fylde fire

Af
Fred Jacobsen

indsamling "Jeg er der den dag, Laura sendes på sygehus. 'Shit', tænkte jeg, 'det kunne have været mig'. Det er helt urimeligt."

7. april er en skelsættende dato for den 28-årige studerende Laura Cecilie Strauss Hansen fra Kokkedal. Hun har fødselsdag den dag, og samme dag får naboens datter med samme fornavn konstateret en kræftsygdom, som kun én, to, måske tre hvert år rammes af i Danmark. En lidelse, der har 100 procent dødelig udgang og hvor halvdelen dør efter et år.

"Laura mødte mig altid med et 'hej, jeg ved godt, hvor Vilbert er', og så gik vi sammen rundt og ledte efter ham. Vi kunne også sidde på gulvet og læse i bøger, sel vom jeg bare skulle hente eller aflevere min søn. Ja, jeg faldt pladask for Laura og hendes søde personlighed og tillid til mig, " fortæller store Laura.

Laura kender lille Laura fra vuggestuen, hvor hun har mødt den glade lille pige mange gange, når hun afleverede sin egen søn, Vilbert, på halvandet år. Tilfældet vil, at lille Lauras mormor, Bente, er Lauras pædagog på Vilberts stue.

"Da jeg 6. april afleverer Vilbert, taler jeg med Bente om, hvordan det går med lille Laura. Dagen før havde hun klaget over hovedpine, mens hun sad på skødet af Bente. Da jeg kommer senere, fortæller Bente, at Laura er blevet kørt på hospitalet og skulle scannes. Vi var bekymrede," fortæller Laura.

Laura Cecilie Strauss Hansen (tv) har arrangeret en fodboldturnering på NGG 11. november til støtte for kræftsyge Laura, Maiken Piester-Stolpes tre-årige datter Laura. Foto: Fred Jacobsen

Laura Cecilie Strauss Hansen (tv) har arrangeret en fodboldturnering på NGG 11. november til støtte for kræftsyge Laura, Maiken Piester-Stolpes tre-årige datter Laura. Foto: Fred Jacobsen

"Jeg tænkte: Jeg kan ikke gå her og have en normal hverdag. Jeg følte en vanvittig afmagt. Jeg kan jo ikke gøre andet end at sørge for, der er penge til den nødvendige forskning. Laura skal bare holdes i live. De skal have penge til den forskning," fortæller Laura Cecilie Strauss Hansen.

Fra chok til handling

Chokket blev omdannet til handling. Laura er derfor gået i gang med at organisere en fodboldturnering, der skal være med til at samle penge ind til at støtte den forskning og de eksperimenterende behandlinger, der skulle have gjort, at Laura overlever den forfærdelige sygdom. Eller i det mindste forlænger hendes liv.

Men sådan kommer det desværre ikke til at gå.

Efter at Uge-Nyt/Ugebladet mødtes med Laura Cecilie Strauss Hansen og lille Lauras mor, Maiken Piester-Stolpe, til denne artikel, fik Maiken og hendes mand Lasse verdens værste bedsked: Deres lille datter når næppe at fejre sin 4 års fødselsdag til næste sommer. Et forsøg med en medicin, der skal hæmme væksten af den kræfttumor, lille Laura har i hjernen, virker ikke på hende.

Alt håb om, at ekseperimentet ville virke på deres lille datter, forsvandt efter det seneste besøg på Rigshospitalet.

Laura har fået konstateret DIPG, som står for diffust infiltrerende pons-gliom. En kræfttype, der udvikler sig dybt inde i hjernestammen og vokser ind i den. En kræftsygdom, som danske og udenlandske læger lige nu nærmest står hjælpeløse over for.

Børn på to år skal jo ikke forstå, hvad hovedpine er

De kolde kendsgerningen er nemlig, at der for tiden ikke findes noget middel mod den sjældne tumor, som fortrinsvis børn bliver ramt af. Lille Laura var derfor med støtte fra Børnecancerfondet og Kræftens Bekæmpelse gået i gang med et behandlingsforsøg, der i en stund gav det håb, der nu er slukket.

"Det var helt forkert"

"Kemo virker ikke, børnene bliver bare mere og mere syge. Stråler virker heller ikke," fortæller Maiken, der selv er fysiurgisk sportsmassør og også beskæftiger sig med kost og ernæring. Hun ved derfor noget om, hvordan en krop reagerer.

Hun fandt ud af, at der var noget helt galt med Laura, da hendes datter blev svimmel på puslebordet og greb ud efter forældrene - og gentagne gange klagede over hovedpine et bestemt sted.

"Hun er normalt en spradebasse som storebror, så det var helt forkert," husker Maiken og tilføjer stille:

"Børn på to år skal jo ikke forstå, hvad hovedpine er."

Alarmklokkerne ringede rigtig højt, da Lauras muskulatur begyndte at hænge i venstre side. Det kunne være en hjerneblødning, kræft. Alt muligt.

Nedslående diagnose

Familien Maiken og Lasse Piester-Stolpe, sønnen Mathias på fem år og storesøstrene Sofie og Andrea fra Lasses første ægteskab klyngede derfor deres håb op på den forsøgsvise behandling, franske læger på hospitalet Institut Gustave Roussy i Paris begyndte på for nogle år siden. Behandlingen går i grove træk ud på at hæmme enzymer i kræftcellerne i at sprede sig. Cellerne dør ikke, men hæmmes i at sprede sig. Lægerne prøver sig frem med tre forskellige slags medicin.

Et af stofferne virkede på voksne med leukæmi. Men altså ikke på Laura, der de seneste dage har fået det værre, har fået lagt dræn i hjernen for lette trykket på hjernen og holdes smertefri.

Mathias blev rask

Det er ikke første gang, familien Piester-Stolpe bliver ramt af sygdom. Mathias, der nu er fem år, fik også konstateret en sjælden hjertesygdom, som gjorde, at Maiken måtte tage hjertemedicin under graviditeten. Til alt held er Mathias i dag helt frisk igen og kureret for lidelsen.

Sådan kan du støtte

"Fodboldturneringen er et forsøg til at 'spytte i bakken' til den forskning, der skal komme denne sygdom til livs," siger Laura Cecilie Strauss Hansen.

Vi tænker, at desværre går støtten ikke til Laura. Men hun har jo været med til at gøre en forskel

Efter forrige uges katastrofale besked overvejede hun sammen med Maiken og Lasse at droppe det hele, men har valgt alligevel at fortsætte med at planlægge både fodboldturnering og indsamling.

"Vi tænker, at desværre går støtten ikke til Laura. Men hun har jo været med til at gøre en forskel. Nu skal vi for alvor give den forbandede sygdom et spark over skinnebenet. Ingen skal gå igennem det, som Laura og hendes familie gør. Selv om Laura ikke får glæde af donationerne, så er hun årsagen til, at jeg gør dette. For hun er så unik, kærlig om omsorgsfuld," forklarer Laura Cecile Strauss Hansen.

Turneringen finder sted søndag 11. november i idrætshallen på NGG. Der bliver bagt kage, lavet kaffe, arrangeret træk med pony og hest og det bliver muligt at støtte sagen ved at købe varer, der er doneret forskellige steder fra. Og Laura Cecilie Strauss Hansen håber, der kommer flere til. Der er tilmelding frem til 8. november.

"Det sker ud fra en tanke om at ville hjælpe. Jeg har jo ikke et år til at planlægge. Det er her og nu. Jeg håber virkelig, at folk vil gøre det muligt at skrabe penge sammen. Alle kan være med: Familier, drenge, piger, old boys," siger Laura, der ikke har noget bud på, hvor meget initiativet evt. kan indbringe.

Hun har i forbindelse med indsamling oprettet begivenheden "Vi kæmper for Laura og hendes familie" på Facebook, hvor folk er gået i gang med at donere deres støtte.

Lille Laura bukker under, men kan alligevel være med til at vinde den for andre.

FAKTA

    Diffust infiltrerende pons-gliom (DIPG) rammer cirka 3 personer om året i Danmark.

    Kræftformen vokser diffust i hjernestammen, hvorfra en lang række nervebaner går ud til resten af kroppen.

    Dødelig kræft i hjernen kan bremses ved at hæmme et bestemt enzym i cellerne, viser forskning på mus samt celler taget fra kræftpatienter.

    Der eksisterer allerede et middel, der i øjeblikket bliver testet i kliniske forsøg på mennesker, som kan hæmme enzymet.

    Kræftcellerne dør ikke, men stoppes i at sprede sig. Opdagelsen er derfor et vigtigt skridt mod en kur mod denne type kræft.

Kilde: Sundhed.dk og videnskab.dk

Publiceret 06 November 2018 07:00