Ida Holst fra Hillerød har skrevet bogen 'Budgetbaby - behøver børn koste en formue'. Pressefoto

Ida Holst fra Hillerød har skrevet bogen 'Budgetbaby - behøver børn koste en formue'. Pressefoto

Mor Ida skriver bog: Sådan minimeres udgiften til din baby

I bogen ’Budgetbaby’ kan vordende forældre få ideer til, hvordan de kan spare tusindvis af kroner på udgifterne til et barn

Af
Anne Lønstrup

babyøkonomi Alene barnevognen koster – hvis den skal være ny og funklende – 10.000 kr. Hertil kommer så liften, køreposen, madrassen, regnslaget, myggenettet … og inden længe er man oppe på 13-15.000 kr.

Barnets body’er, sparkedragter, sokker, huer, bleer og grøntsagsmos løber også op. Typisk kommer udgifterne op på 45.000 kr. i barnets første år - og en mio. kr. inden barnet fylder 18.

Men kan det virkelig passe?

Sådan spurgte 40-årige Ida Holst fra Hillerød sig selv, da hun for tre år siden ventede sit første barn og googlede sig frem til, hvad økonomer og sundhedsplejersker havde udtalt om udgifterne til at få et barn. Ida Holst besluttede sig for at føre detaljeret regnskab over udgifterne til datteren Anna. Og opdagede hurtigt, at babyudgifterne kan reduceres markant. Hvis man som forælder er indstillet på at undgå alle statusfælderne.

I bogen ’Budgetbaby – behøver børn koste en formue?’ deler Hillerødborgeren, Ida Holst, sine erfaringer og gode råd til, hvordan man får en budget-baby fremfor en status-baby.

Sparsommelighed som sport

”Det med at føre regnskab ned til sidste krone, det havde jeg faktisk allerede gjort i flere år, da jeg for to år siden blev mor for første gang,” fortæller Ida Holst, der arbejder som gymnasielærer.

Hun levede engang med konstant træk på kassekreditten og uden overblik over, hvor hendes penge egentlig blev af. Et par år med arbejdsløshed og tv-programmet ’Luksusfælden’ lærte hende imidlertid at holde styr på sin udgifter. Og det blev til meget mere end sur sparsommelighed:

”Jeg opdagede, det er sjovt at holde styr på sine penge. Før kunne jeg være i tvivl, om jeg havde plus eller minus på kontoen. Siden jeg begyndte at skrive mine køb ned, har jeg haft overblik. Da Anna kom til verden, blev udgifterne til hende også ført ind i mit regnskab, og der gik meget hurtigt sport i at bruge meget mindre, end hvad eksperterne siger, at det koster af få et barn,” siger hun.

Masser af babytøj

Startudstyr til et barn skulle ifølge eksperterne koste op til 30.000 kr. Ida Holst holdt dem nede på 5.000 kr. Barnevognen fik hun f.eks. for 200 kr. Hendes far havde tilbudt hende en ny vogn, men hun afslog:

”De fleste kvinder synes, at en ny vogn er nødvendig. Min far sagde også til mig, hvis du vil have sådan en, så får du en. Men så fandt jeg ud af, at det var da åndssvagt. For hvis jeg sparede 15.000 kr. på vognen, så havde vi de penge til at gå i Tivoli, Lalandia og Legoland, når Anna bliver stor,” fortæller Ida Holst.

Også tøjet til den lille kom hun billigt til. Meget lånte hun - resten blev købt brugt i Mødrehjælpen.

”I min mødregruppe var der en mor, som havde købt et sæt tøj til sin søn for 500 kr. Han nåede at have det på to gange! Men småbørn er jo ligeglade, hvad de har på. Det er først nu, da min datter er fyldt to år, at hun kan begynde at glæde sig over en kjole,” konstaterer hun.

Med billigt, brugt tøj kan udgifterne til babytøj holdes meget lave. Dermed får man også råd til at have rigeligt med tøj, hvilket igen betyder, at man kan nøjes med at vaske to fulde vaskemaskiner med babytøj én gang om ugen i stedet for at starte maskinen dagligt.

Også på barnets mad er der store besparelser at hente ved at lave gulerodsmosen selv, pointerer Ida Holst, der holdt dåbsfesten hjemme og selv lavede mad til gæsterne.

Bevidst om udgifter

Som forfatter ønsker hun især at nå ud til de vordende forældre. De, der allerede har født og anskaffet udstyr, er måske ikke i målgruppen, har hun opdaget.

”Mange kvinder bliver lidt sure, når de hører, hvor få lave mine udgifter til Anna har været. Måske fordi de husker det som dyrt at blive mor. Jeg tror også, at forretningerne er ret gode til at spille på folks følelser og bilde dem ind, at hvis man vil det bedste for sine børn, så må man købe nyt. Mit budskab er, at man ikke skal lade andres forventninger styre én,” siger Ida Holst.

Hun indrømmer, at hun nok selv ville have købt nyt og dyrt, hvis hun var blevet mor i en yngre alder. Som 40-årig følte hun sig imidlertid ret ligeglad med, hvad andre tænkte om, at Anna blev kørt rundt i en 20 år gammel barnevogn.

Håbet er, at bogen vil inspirere folk til at se, at et barn ikke behøver slå bunden ud af familiebudgettet. Og så vil Ida Holst generelt gerne slå et slag for, at man holder øje med sine udgifter.

’Budgetbaby – behøver børn koste en formue?’ Er udkommet på forlaget Eudor.

Publiceret 22 November 2018 00:00