Borgere samler skrald for klimaet: 12 mennesker. 2 timer. 54,26 kg

Frivillige hænder ryddede i lørdags op efter andres affald omkring Charlottenlund Station. Bag initiativet står organisationen LINK Environmental Ambassadors (LEA) med Gentofte-borger Lea Gram i spidsen

Af
Kathrine Albrechtsen

Fra Charlottenlund Station bevægede en grupppe på tolv mennesker sig afsted kl. 10 om formiddagen den 1. december. Unge som ældre havde iklædt sig varme jakker og huer og kunne have forestillet en almindelig lørdagsudflugt, men affaldsposer, gummihandsker og gribetænger afslørede, at noget andet var på spil. De tolv mennesker havde valgt at bruge to timer af deres lørdag på at rydde op efter andres affald i naturen.

Bag initiativet står Sharing Gentofte og organisationen LINK Environmental Ambassadors (LEA), som blev oprettet for et halvt år siden af Gentofte-borger Lea Gram, som har stået bag flere affaldsindsamlinger i samarbejde med både Plastic Change, Gentofte Kommune og Danmarks Naturfredningsforening. LEA hører ind under paraplyorganisationen LINK, som er bygget op om kvindelige medlemmer, som bor i og omkring København.

To timer senere var gruppen samlet igen, mens en indkøbsvogn, kaffekopper, dåser, flasker, cigaretpakker og slikpapir var beviset på betydningen af dagens arbejde. En vogn fra Genbrugsstationen kom forbi for at hente affaldet, men før den kørte afsted, blev indsatsen vejet; 54,26 kg.

Skod med skodder

Selvom den første weekend i december ofte lokker med gløgg og æbleskiver, så var Lea Gram tilfreds.

"Det kunne godt mærkes, at det var den 1. december, eftersom fremmødet var mindre, end det plejer at være. Ikke desto mindre samlede 12 mennesker 54,26 kg samt en stor indkøbsvogn på to timer. Det er utroligt, hvad der bliver smidt i naturen. Cigaretskod er uden tvivl det, der er flest af - og der er helt ufatteligt mange. Tænk, at rygere i 2018 stadig tænker, at det er i orden at smide deres skodder i naturen," siger Lea Gram.

Imens gruppen arbejdede sig gennem buskads og krat med affaldsposer og gribetænger, blev de mødt med en opmuntrende bemærkning, et thumps-up, en tak for indsatsen eller blot et anerkendende smil fra flere forbipasserende, fortæller Lea Gram.

"Nogle spørger endda, om de kan få en mail næste gang, at vi arrangerer affaldsindsamling. Det er en utrolig hyggelig måde at starte weekenden på, hvor vi kommer ud i naturen og i den friske luft. Alt i alt er det blot et par timer af ens liv i den gode sags tjeneste i skøn natur og i godt selskab," siger Lea Gram.

En fantastisk medspiller

Arrangementet er ikke særlig krævende at få på benene. Det skyldes især samarbejdet med Teknik og Miljø i kommunen, fortæller Lea Gram.

"Det er temmelig let at afholde et sådan event. Alle kan arrangere det. Kommunen er en fantastisk medspiller, som sætter ressourcer til rådighed og gør det meget let og enkelt at afholde," siger hun.

Publiceret 06 December 2018 00:00