Johan Høyer omgivet af et hav af udstrakte arme og hænder fra sine klassekammerater, som har været en stor støtte for den 12-årige dreng under et langvarigt sygdomsforløb.

Johan Høyer omgivet af et hav af udstrakte arme og hænder fra sine klassekammerater, som har været en stor støtte for den 12-årige dreng under et langvarigt sygdomsforløb.

Klassen støttede Johan, da han var dødssyg af kræft: "De fik mig til at føle, at jeg stadig var deres ven"

12-årige Johan Høyer har været væk fra Risskov Skole i et år på grund af leukæmi. Hans klassekammerater fra 6.A hjalp ham gennem en svær tid

Af
Kim Skovrup Andersen

Pris Når nøden er størst, er hjælpen nærmest.

Det har 12-årige Johan Høyer med glæde og taknemmelighed kunnet konstatere efter en vanskelig tid med kræftsygdommen leukæmi.

En sygdom, der holdt ham væk fra Risskov Skole og sin klasse 6.A i over et år.

Klassekammeraterne var i den periode gode til aldrig at glemme ham.

"De har været rigtig søde til at holde kontakten, mens jeg var syg og har sendt mig gaver, breve, sms’er, snapchats og spillet Playstation over nettet med mig," fortæller Johan Høyer.

Han har derfor nomineret sin klasse til Kammeratskabsprisen, som Aarhus Kommune, Børn- og Unge Byrådet og Lokalavisen Aarhus uddeler i fællesskab til januar.

Johan Høyer var ikke i skole fra september 2017 til uge 43 i år og har været i isolation næsten hele tiden på enten sygehuset i Skejby, Rigshospitalet eller hjemme, fordi hans immunforsvar har været svækket.

Gav tro og håb

Dog var der enkelte gange i sygdomsforløbet, hvor han fik lov at mødes med nogle af klassekammeraterne.

De har hele tiden sagt, at de glædede sig meget til, at jeg kom rask tilbage og det betød rigtig meget for mig og var med til at give mig troen på, at det hele nok skulle blive godt igen

"Det kan godt være lidt svært at mødes med andre mennesker, når man er syg, har mistet håret og ikke kan det, som man plejer. Men det var bare mega fedt at mødes med mine klassekammerater. De var hver gang rigtig glade for at se mig, og de fik mig til at føle, at jeg stadig var deres ven og en del af klassen. De har hele tiden sagt, at de glædede sig meget til, at jeg kom rask tilbage og det betød rigtig meget for mig og var med til at give mig troen på, at det hele nok skulle blive godt igen," forklarer den 12-årige skoleelev, der i dag er helt kræftfri og tilbage i 6.A.

I 6.A's klasseværelse på Risskov Skole hænger en collage med nogle af de breve, klassekammeraterne sendt til Johan Høyer, da han var syg.

I 6.A's klasseværelse på Risskov Skole hænger en collage med nogle af de breve, klassekammeraterne sendt til Johan Høyer, da han var syg.

"Hele klassen har taget super godt imod mig og fået mig til at føle, at jeg stadig er deres klassekammerat og en del af fællesskabet i 6.A. Jeg kan stadig ikke helt det samme som før, men de er rigtig gode til at finde på ting , som vi kan lave sammen," fortæller han.

Virkelig dejligt at få Johan tilbage

Andreas Bregnhøj er en af klassekammeraterne fra Risskov Skoles 6.A:

"Det har været ret hårdt at skulle undvære Johan i et helt år, fordi vi er ret gode venner. Det var som om, man havde tabt en ven i et stykke tid, så der er rigtig dejligt, han er kommet tilbage nu. Jeg har skrevet ret meget til ham i hele perioden. Og så havde vi ham med til en filmaften. Det var virkeligt dejligt, da han kom tilbage, fordi vi har virkelig savnet ham allesammen," siger han.

For Johan Høyer har det været vigtigt at vise sin taknemmelighed:

"Jeg håber, at mine klassekammerater vinder prisen, så vi kan få en fed oplevelse sammen, og jeg kan få sagt tak, fordi de er de bedste klassekammerater - både når vi skal have det sjovt, men også når det hele er svært," siger han .

Kammeratskabsprisen

I et samarbejde mellem Aarhus Kommune, byens Børne- og Ungebyråd og Lokalavisen Aarhus uddeles Kammeratskabsprisen 2018. Der er i alt fem nominerede, som løbende præsenteres i Lokalavisen Aarhus. Derefter kan læserne stemme på deres favorit. Prisen uddeles 14. januar 2019.

De øvrige nominerede er:

    Aabyhøj Basketballs pigehold årgang 2006

    Tutorpatruljen i Klubberne Peter Fabersvej og Musvågevej

    6.C på Virupskolen

    5.B på Vestergårdsskolen

Publiceret 16 December 2018 10:16