"Kulden var faktisk nemmere at håndtere end temperaturen i sommers, hvor der godt kunne blive op til 40 grader i teltet," siger Karoline Lohse, der her ses foran det telt, som hun har sovet i det seneste år. Foto: KT

Fra -10 grader til vild sommer-hedebølge: 14-årige Karoline har i ét år sovet i telt udenfor

Ganløse-pigen Karoline Lohse taler ud om sin vilde spejder-udfordring

Af
Kenneth Tanzer

"Jeg glæder mig bare til at komme ind og sove i min egen seng. Den har jeg savnet."

Karoline Lohse trækker på smilebåndet og kigger ud mod terrassen i hjemmet på Undinevej i Ganløse.

Her har hun sovet hver nat i et telt siden den 28. januar 2018, men på næste torsdag er den ét år lange udfordring overstået, og så bliver den 14-årige spejder-pige belønnet med et prestigefyldt og velfortjent spejder-teltmærke.

"Nu skal jeg først lige have overstået de sidste nætter i teltet, men hvis jeg skal gøre status nu, så vil jeg sige, at det har været hårdt og mentalt krævende. Der har været flere udfordringer undervejs, men det har været det hele værd. Jeg er også ret stolt," siger Karoline Lohse, da Lokalavisen Egedal lægger vejen forbi Ganløse og ser det efterhånden noget slidte telt, der er placeret under en presenning, som hendes far har lavet til lejligheden.

"Der har været flere udfordringer undervejs, men det har været det hele værd. Jeg er også ret stolt," siger Karoline Lohse

"Efter en måned gik teltet i stykker, så vi måtte skaffe et nyt telt, og det synger vist også på sidste vers. Farven er gået af og flere steder har vi været nødt til at lappe det sammen," siger Karoline Lohse.

Vejrtrækningsproblemer

Selvom telt-eventyret startede med nogle milde vinternætter tilbage i januar sidste år, så fik Karoline hurtigt stiftet bekendtskab med Kong Vinter.

"Efter et par uger blev det slemt med sne, blæst og ned til ti minusgrader. Jeg sov ikke så godt i starten, og jeg skulle lige vænne mig til at ligge derude med hue, vanter og en varmepude, men kulden var faktisk nemmere at håndtere end temperaturen i sommers, hvor der godt kunne blive op til 40 grader i teltet. Det var hårdt, og på et tidspunkt havde jeg svært ved at trække vejret," siger Karoline, der erkender, at udfordringen har kostet hende nogle få skoledage på Ganløse Skole, hvor hun går i 8. klasse.

"Nogle gange var jeg simpelthen for træt efter en nat i teltet, men det er ikke mange skoledage, som jeg er gået glip af. Udfordringen byder også på 35 "buffer-dage", hvor man må springe teltet over, men jeg har kun brugt 30, da jeg skulle med min familie på sommerferie. Jeg kommer heller ikke til at bruge de sidste fem," siger hun.

"Har du på noget tidspunkt været ved at give op?"

"Ikke decideret give op, men i december/januar var det hele ret surt. Jeg mistede lidt motivation til at tage tøj på og krybe ned i soveposen i teltet. Det var så mørkt, og det var ikke sjovt med fugtige madrasser, men jeg ville bare fortsætte, for målet var jo til at få øje på, og nu er det helt tæt på."

"Hvad har udfordringen givet dig?"

"En hel masse. Selvtillid, tro på egne evner, motivation og udholdenhed. Jeg kan tage meget med fra denne oplevelse."

"Og hvad har det kostet?"

"Det har kostet en del socialt. Jeg har sagt fra til en del veninde-aftaler, fordi jeg skulle være hjemme og være klar til at gå i teltet, så på den måde har oplevelsen begrænset mig.

Karoline, der har gået til spejder i Ganløse siden hun var seks år gammel, erkender, at hun har fået spejder-kulturen ind under huden.

"Jeg elsker denne type udfordringer, hvor man prøver sig selv og sine grænser af. Jeg kender én, som gav op efter tre dage, og det er bare langt fra den jeg er," siger Karoline Lohse.

Publiceret 19 February 2019 10:11