Britt Kornaat med sin søn Niklas Kornaat, der den 25. januar blev ramt af en bil i krydset ved Brogårdsvej/Gentoftegade. Foto: Signe Haahr Pedersen

Britt Kornaat med sin søn Niklas Kornaat, der den 25. januar blev ramt af en bil i krydset ved Brogårdsvej/Gentoftegade. Foto: Signe Haahr Pedersen

Vejkryds skaber frygt: "Jeg er bare så glad for, at han havde den hjelm på"

Borgere er stærkt bekymrede for trafiksikkerheden i krydset mellem Gentoftegade og Brogårdsvej. For nylig gik det galt for Britt Kornaats søn, der blev påkørt af en bil

Af
Signe Haahr Pedersen

19-årige Niklas Kornaat husker ikke selve sammenstødet. Han husker vreden - at han hurtigt kom på benene og råbte efter bilen, der standsede lidt længere henne ad vejen. Først da opdagede han, at hans cykelhjelm havde foldet sig ud omkring hans hoved, og så satte chokket ind.

Krydset, hvor Brogårdsvej møder Gentoftegade har længe skabt bekymring blandt beboerne i nabolaget. Det er et kryds, hvor mange børn dagligt cykler til og fra skole og fritidsaktiviteter. Og det er især, når de kommer ad Gentoftegade og skal over på den anden side, at der kan opstå farlige situationer.

"Man kører som cyklist nærmest i midten af krydset, og når du er bilist og skal lave et venstresving, er du vant til, at du holder ud i midten og venter på modkørende biler, men der er ikke nogen modkørende biler i det her kryds, så du forventer ikke nogen modkørende, og så ser du cyklisterne for sent," fortæller Britt Kornaat, som er mor til Niklas, der den 25. januar blev ramt af en bil på netop den måde.

Problemet i krydset er ifølge flere borgere, at biler, der kommer fra Brogårdsvej nemt overser krydsende cyklister.

Problemet i krydset er ifølge flere borgere, at biler, der kommer fra Brogårdsvej nemt overser krydsende cyklister.

Afmærkningen for, hvor cykler skal passere i krydset, blev for nogle år siden lavet om. Fra at være lige ved fodgængerfeltet, blev pilen for cyklister rykket til midten af krydset. I den forbindelse tog Britt Kornaat kontakt til Gentofte Kommune.

"Jeg kontaktede kommunen og sagde, at dét dernede var farligt, og at vi var rigtig mange, der havde børn, der kørte alene frem og tilbage fra skole, og at vi var nervøse for, at der ville ske noget. Jeg spurgte, om de eventuelt kunne overveje at lave en blå cykelstribe eller noget lysregulering for cyklister. Der kom ikke noget svar, og jeg fulgte ikke op på det."

Naboer stemmer i

Britt Kornaat står ikke alene med sin bekymring. Villabyerne har været i kontakt med fem af hendes naboer, der alle deler hendes opfattelse af krydset.

"Jeg er fuldstændig enig med hende. Det ER et farligt kryds, og det der hændte for hendes søn Niklas risikerer faktisk at blive gentaget om end ikke dagligt, så ofte," lyder det fra Christian Erik Lund.

"Jeg cykler selv meget og føler mig mest utryg, når jeg kommer fra Jahnsensvej og skal krydse over krydset for at køre mod Vangede ad Brogårdsvej. Her har bilerne, som holder på Brogårdsvej og skal svinge til venstre, INGEN indikationer overhovedet på, at der er cyklister, som skal køre over på samme tid," fortæller Kirsten Holmer og foreslår følgende løsninger:

"En blå cykelstribe, som angiver, at der kommer cyklister, et separat cykelsignal, som giver cyklister nogle sekunders fortrin til at køre ud i krydset eller allerbedst: En kombination med både blå striber og eget lyssignal."

Niklas havde kun haft sin nye cykelhjelm i syv dage, da han blev påkørt. Heldigvis virkede den, som den skulle.

Niklas havde kun haft sin nye cykelhjelm i syv dage, da han blev påkørt. Heldigvis virkede den, som den skulle.

Klaus Munk Petersen er far til tre børn og meget opmærksom på krydset.

"Vi har gennem årene modtaget flere beretninger fra vores børn om manglende overholdelse af vigepligten. Vi har forsøgt at give nøje instruks om, hvordan børnene bedst kommer igennem krydset, men det giver desværre ikke markant højere sikkerhed, da den manglende overholdelse af vigepligt optræder i to retninger," forklarer han.

Også Steen Astrup føler sig utryg.

"Jeg er meget bekymret for det her kryds og har sagt til mine børn utallige gange, at de helst skal trække over, hvor der er fodgængerovergang. Hvis de cykler over via 'cykelvejen' skal de være helt sikker på, at både de bilister, der kommer fra Brogårdsvej samt dem, der kommer ad Gentoftegade fra byen af, har set dem. Sidstnævnte, som kører over for gult/rødt, er også en fare, da de ligeledes kun har øje for fodgængerovergangen," fortæller han og fortsætter:

"Jeg kører, som bilist, den her vej hver eneste dag på arbejde, og har set mange næsten-ulykker. Enten skal 'cykelvejen' sløjfes - eller også skal den markeres bedre."

Rosie Sharp er slet ikke overrasket over, at der er sket uheld i krydset.

"Jeg kommer fra Storbritannien, som har et dårligt ry, når det gælder trafiksikkerhed for cyklister. Men det her kryds er ligeså dårligt som mange i London. Kommunen kan gøre meget for at forbedre sikkerheden: ved at male blå linjer og lave et separat trafiklys for cyklisterne," skriver hun.

Kommunen reagerer

Britt Kornaats søn slap med skrækken. Tilbage står ærgrelsen over, at hun ikke gjorde mere, dengang hun sidst tog fat i kommunen og ikke fik svar.

"Jeg er selvfølgelig irriteret over, at jeg ikke selv har fulgt op på det, at jeg lod det ligge, for problemet gik jo ikke væk. At det så er mit eget barn, det går ud over, er virkelig forfærdeligt. Men jeg er bare så glad for, at han havde den hjelm på, og at det ikke gik værre, og at de ikke har højere fart på i det kryds," siger hun og gør klart, at hun på ny har kontaktet Gentofte Kommune, og at der denne gang har været respons.

"Nu vil de sende en ingeniør ud og kigge på det. Så håber jeg, det er noget, de prioriterer, så vi ikke skal vente i halve år på, at der sker noget dernede. Der kan ske rigtig mange ting i det kryds. Vores håb er at få det ændret, så der ikke er nogen, der kommer alvorligt til skade."

Ændringer på vej

Chef for Park og Vej i Gentofte Kommune, Henning Uldal, oplyser til Villabyerne, at man har besigtiget krydset på baggrund af den seneste hændelse og efterfølgende har været i kontakt med politiet, der dog ikke har registreret nogen uheld i krydset de seneste fem år.

Alligevel har kommunen i sinde at forbedre sikkerheden i krydset. Park og Vej planlægger at afmærke cykelfeltet med cykelsymboler og en punkteret linje, så det bliver tydeligere for bilisterne, hvor cyklisterne kører, og tydeligere for cyklisterne, hvor i krydset de skal placere sig.

Ændringerne forventes udført i løbet af foråret 2019.

Familien Kornaat har ingen oplysninger på den kvindelige bilist, der påkørte Niklas den 25. januar. De vil meget gerne tale med hende og kan kontaktes på tlf. 21 65 50 32.

Publiceret 19 February 2019 11:32