Fra 1. august kan det blive forbudt for alle ansatte i Skanderborg Kommune at ryge i arbejdstiden - og det bliver forbudt at ryge ved indgangen til Fælleden. Arkivfoto Ole Nissen

Fra 1. august kan det blive forbudt for alle ansatte i Skanderborg Kommune at ryge i arbejdstiden - og det bliver forbudt at ryge ved indgangen til Fælleden. Arkivfoto Ole Nissen

Udsigt til rygeforbud for alle kommunalt ansatte: Overtrædelse kan udløse fyring

Det skal være helt slut med at ryge i arbejdstiden for de kommunalt ansatte i Skanderborg Kommune - og det gælder også brugen af e-cigaretter

Af
Claus Sonne

Går det som forventet, vedtaget byrådet på sit møde onsdag 27. februar en såkaldt røgfri arbejdstid for alle ansatte i Skanderborg Kommune.

Med andre ord: Er man ansat i Skanderborg Kommune, bliver det fra 1. august forbudt for alle kommunalt ansatte at tænde en cigaret eller pibe - og det bliver også forbudt at 'tænde' en e-cigaret.

Forbuddet kommer til at gælde hele arbejdsdagen, også selv om man forlader sin arbejdsplads i løbet af dagen, og det er heller ikke tilladt at ryge på eksempelvis p-pladsen foran sin kommunale arbejdsplads.

Fyringsgrund

Overholder man som kommunalt ansat ikke rygeforbuddet, kan det i yderste tilfælde betyde, at man bliver opsagt. Skanderborg Kommune leverer til gengæld gratis rygestoprådgivning.

"Det er klart, at det her bliver en begrænsning for nogle, men det er et signal om, at vi som kommune har en holdning til det her," siger borgmester Jørgen Gaarde (S).

Hvordan kommer til det foregå? Der er jo en del af de kommunalt ansatte, der arbejder mere eller mindre for sig selv.

"Det skal gøres på en ordentlig måde og ske ved tilskyndelse. Der bliver ikke tale om, at vi skal gå og overvåge vores ansatte," fastslår Jørgen Gaarde.

Politisk uenighed

Det vil være synd at sige, at der er politisk enighed om rygeforbuddet for de kommunalt ansatte. Således stemte Bent Jacobsen (V), Anders Laugesen (V), Martin Frausing Poulsen (DF) og Thomas Cordtz (K) imod forslaget, da Økonomiudvalgets ni medlemmer behandlede det.

Venstrefolkene Anders Laugesen og Bent Jacobsen var til gengæld de eneste, der stemte imod, da Økonomiudvalget skule tage stilling til et rygeforbud for alle - altså ikke kun de kommunalt ansatte - ved indgangene til rådhuset på Fælleden.

Publiceret 25 February 2019 09:43