Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg ved et besøg på Sjælsmark tilbage i 2015

Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg ved et besøg på Sjælsmark tilbage i 2015 Arkivfoto

Byråd til Støjberg: Du må lukke Sjælsmark

Et flertal i Hørsholm Kommunalbestyrelse kritiserer forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark

Af
Morten Timm

Nu opfordres udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg kraftigt til at se på de kritisable forhold for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark.

"Vi finder det nødvendigt at rette kritik mod Udrejsecenter Sjælsmark som institution, og vi vil opfordre dig til enten at lukke institutionen og genplacere børnefamilier i andre centerstrukturer, eller sekundært at omdanne Udrejsecenter Sjælsmark til et center, hvori der kun opholder sig børnefamilier, og hvor forholdene for børnene er i orden".

Det er det klare budskab i det brev, som et flertal i Hørsholm Kommunalbestyrelse netop har sendt til ministeren.

De mange underretninger

Baggrunden for brevet til Støjberg er det stigende antal underretninger om børnene på Sjælsmark. Alene i 2018 fik Hørsholm Kommune, der har myndighedsansvar, 56 underretninger om mistrivsel hos børn på udrejsecentret. Det var 25 procent af alle under underretninger.

"Det føler vi behov for at reagere på," skriver kommunalbestyrelsen i deres brev til Inger Støjbeg og nævner samtidig fra Folketingets Ombudsmands redegørelse, hvor myndighederne opfordres til at se nærmere på stedets faciliteter.

Det politiske flertal i Hørsholm ønsker ligeledes, at der lovgivningsmæssigt rettes op på selve retsgrundlaget for anvendelsen af serviceloven for børn uden lovligt ophold. Det har Ombudsmanden tidligere givet udtryke for, at det ikke var entydigt.

Kommunalbestyrelsen opfordrer desuden ministeren til, at Hørsholm Kommune fuldt ud

kompenseres for den sagsbehandlingsressource, som Hørsholm Kommune bruger i forbindelse med behandling af underretningerne.

Publiceret 27 February 2019 15:59