I februar var omkring 300 børn og unge samlet på Rådhuspladsen. I morgen forventes mere end 1000 at gå på klimastrejke i Aarhus. Foto: Den grønne Studenterbevægelse Aarhus

I februar var omkring 300 børn og unge samlet på Rådhuspladsen. I morgen forventes mere end 1000 at gå på klimastrejke i Aarhus. Foto: Den grønne Studenterbevægelse Aarhus

Over 1.000 unge går klimastrejke i morgen: "Det er helt vildt"

Fredag viser unge verden over deres frustration over klimaforandringen. Også i Aarhus

Af
Trille Skøtt-Jensen

"Det er syret at gå rundt i en verden, hvor man faktisk har taget klima-problemet ind til hjertet, men som samfund agerer man ikke på det. Det påvirker mig enormt," siger 29-årige Nina Sandal Holm fra den Grønne Studenterbevægelse i Aarhus og Klimastrejke Fridays for future Denmark.

Hun er, som mange andre børn og unge, meget påvirket af de klimaforandringer, der truer hele verdens fremtid, skriver Lokalavisen Aarhus.

I morgen, fredag 15. marts, står bevægelserne for tredje gang bag en klimastrejke foran Rådhuset i Aarhus. Sidste gang var i februar, hvor der var deltagelse af 300. Til klimastrejken i morgen er der over 1000, der har tilmeldt sig begivenheden på Facebook.

"Det er helt vildt, og jeg regner med, der kommer mange flere. Vi ved for eksempel, at der kommer 230 elever og lærere fra Egmont Højskole," siger Nina Sandal Holm, der til daglig arbejder som kok.

Klimastrejken i Aarhus er en del af en verdensomspændende græsrodsbevægelse, der er opstået, efter 15-årige Greta Thunberg fra Sverige tog klimasagen i egen hånd. Hun 'strejkede' fra skole og satte sig ned foran Rigsdagen i Stockholm i flere dage op til det svenske folketingsvalg i august 2018. På et kæmpeskilt ved siden af hende stod der "Skolestrejke for klimaet".

Siden har den unge svenskers aktion bundet unge og børn sammen verden over. De kæmper for at få politikerne til at lytte, og de kæmper for at blive hørt. Det er børn og unges kamp for klimaet, og i Danmark har de siden november 2018 forsøgt at få poltikerne i tale.

"Helt konkret drejer det sig om, at vi skal overholde Paris-aftalen. Vi bliver nødt til at skabe et kæmpe folkepres på politikerne, for der er en kæmpe uoverensstemmelse mellem, hvad klimaforskere siger og alle ved, og så det som politikerne gør," siger Nina Sandal Holm.

De Klimastrejkende mødes på Rådhuspladsen fredag klokken 9.30, hvor der vil være taler. Herefter går de ned langs Strøget til Store Torv, Lille Torv, Grønnegade over åen, via Christiansgade, Frederiksgade og tilbage til Rådhuspladsen.

Det er personligt

For Nina, ligesom for mange andre unge, er det helt personligt, at klimatruslen kommer helt ind på livet.

"Jeg bliver tung, trist, modløs og helt nede. Det påvirker mig virkelig meget at høre, hvad forskerne siger og så se, at politkerne bare ikke har løsninger på de store problemer," siger hun til Lokalavisen Aarhus.

I morgen viser hun sammen med 1000 andre deres store frustration i Aarhus. I resten af landet og verden strejker børn og unge for klimaet. På landsplan forventer organistationen Fridays For Future, som arrangerer strejken sammen med den Grønne Studenterbevægelse, at det bliver den største samlede klimaevent. På verdensplan forventes det, at det bliver en af historien største klimastrejker.

Publiceret 14 March 2019 17:19