En gruppe unge kurdiske mænd sidder og ryger vandpibe i en skurvogn i en asyllejr i Haderslev. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

En gruppe unge kurdiske mænd sidder og ryger vandpibe i en skurvogn i en asyllejr i Haderslev. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

Afsløring: Omfattende skattesnyd med vandpibetobak

Skattestyrelsen vil skrue op for kontrollen i 2019

Skattestyrelsens kontrol med salg af vandpibetobak afslørede i 2018 fejl hos hele 29 af 30 kontrollerede virksomheder, oplyser Skattestyrelsen, som, sammen med politiet og Fødevarestyrelsen, har beslaglagt 8,7 ton tobak og opkrævet afgift for mere end 6,6 millioner kroner sidste år.

"Næsten ingen af de steder, vi kontrollerer, lader til at overholde reglerne. Når der er fejl hos 29 ud af 30 kontrollerede virksomheder, er det selvsagt en tendens, vi selvfølgelig må forholde os til," siger funktionsleder Hjørdis Klattrup, der er ansvarlig for kontrol med illegal import af punktafgiftspligtige varer.

Hun tilføjer:

"Det er både store og små partier tobak, vi finder. Fællestrækket er, at de lovpligtige stempelmærker mangler, at virksomhederne ikke kan dokumentere, hvor tobakken kommer fra, og at der ikke er betalt afgift."

Bøder og øget kontrol

Ud af de 30 kontroller, som Skattestyrelsen har gennemført, vurderes 26 tilfælde at være så alvorlige, at virksomhederne ud over en regning på tobaksafgift også kan risikere en bøde. Ved større overtrædelser bliver politiet desuden inddraget. Sagerne afventer fortsat afgørelse.

"Vores kontrol viser, at vi har fat i et område, hvor der ikke er styr på afgifterne. Vi støder på en ”går den, så går den”-tilgang under kontrollerne, og det er selvsagt på ingen måde i orden. Når vi møder en branche med så massive problemer, så reagerer vi, og derfor skruer vi også op for kontrollerne i 2019," siger Hjørdis Klattrup.

Publiceret 15 March 2019 16:09