Screenshot fra Lars Boje Mathiesens video på Facebook.

Screenshot fra Lars Boje Mathiesens video på Facebook.

Nye Borgerlige-kandidat giver plakat-vandaler fingeren:

"Fis tilbage i kælderen med jer"

Lars Boje Mathiesen er rasende over hærværk af valgplakater. "Det har kostet mig over 100.000 kroner at få de plakater op i hele Østjylland," siger han

Af
Danni Paulsen

"Her er en valgplakat til jer ganske gratis. Se, om I kan pille den ned."

Sådan slutter Lars Boje Mathiesen, tidligere byrådsmedlem i Aarhus og nuværende folketingskandidat for Nye Borgerlige, en video på Facebook, hvorefter han fører en fuckfinger ind i billedet, skriver Lokalavisen Aarhus.

Fingeren er til de personer, der har begået hærværk mod hans valgplakater i det østjyske.

"Er I klar over, hvor mange år jeg har sparet op for at få råd til de valgplakater? Kan I ikke - jer, sandsynligvis venstreorienterede åndsamøber - fise tilbage i kælderen i jeres forældres hus, hvor I hører til. I har ingen forståelse for, hvordan det er at tjene sine egne penge. Jeg foragter jer nøjagtigt lige så meget, som I foragter demokratiet," lyder video-svadaen fra folketingskandidaten og folkeskolelæreren fra Aarhus.

Rammer borgerlige

Lars Boje Mathiesen er blevet ramt af samme hærværksbølge, som mange andre højreorienterede politikere landet over oplever i disse dage.

"Det er en forbrydelse mod demokratiet, som kun foregår mod nogen partier. Jeg ved godt, at enkelte radikale har oplevet problemer, men der er jo ingen fra venstrefløjen, der får deres plakater ødelagt. Hvis man ikke kan se en tendens i, hvilke partiers valgplakater det er, der bliver pillet ned, så er man både naiv og blind," siger Lars Boje Mathiesen til Lokalavisen Aarhus.

Han har ikke tal på, hvor mange plakater han og hans partifæller har fået ødelagt de sidste dage, men det er mange.

"Det er sgu ret voldsomt. Væsentligt voldsommere, end jeg har oplevet tidligere. Det er rigtig mange af vores plakater, der er blevet pillet ned rundt omkring. Og ellers er der sat 'racist'-klistermærker på, tegnet på dem eller alt muligt andet. Det gør mig sgu ked af det, for jeg er lærer, og jeg har elever, der kommer til at se det her," sukker Lars Boje Mathiesen og fortæller, at det især er i bymidterne og ved Aarhus Universitet, at der har været meget plakat-hærværk.

Ødelagte plakater i Byparken ved Musikhuset Aarhus. Foto: Thomas Eilertsen, Nye Borgerlige

Ødelagte plakater i Byparken ved Musikhuset Aarhus. Foto: Thomas Eilertsen, Nye Borgerlige

Koster 100.000 kroner

Og det er ligefrem håndører, han har brugt på at nå ud til vælgerne via de østjyske lygtepæle.

"Det har kostet mig over 100.000 kroner at få de plakater op i hele Østjylland. Er du klar over, hvor mange år man skal spare op til sådan noget som lærer? Jeg har et hus og to børn. Overvej, hvor meget jeg har skullet lægge til side, og hvor meget de har måttet undvære, for at jeg kunne spare op til det her. Derfor pisser det mig sådan af, og derfor lavede jeg videoen. Jeg bliver pissesur over den manglende respekt for uenighed og forskellighed. Og så er der nogen, der mener, de har ret til at ødelægge noget, jeg har kæmpet for og sparet op til i lang tid," lyder det harmdirrende fra det tidligere byrådsmedlem.

"Vi har jo i Nye Borgerlige ikke massive skattekroner i ryggen, som de andre partier der får 340 millioner kroner i offentlig støtte om året. Vi betaler lortet selv, og så sker det her. Det pisser mig virkelig af. Jeg afskyer det simpelthen," understreger han overfor Lokalavisen Aarhus.

Kan koste stemmer

Selvom det er hans pengepung og rækkevidde til vælgerne, det går ud over, når der bliver begået den slags hærværk, så er det faktisk det signal, det sender til de frivillige, der gør Lars Boje Mathiesen mest harm.

"Vi har knoklet de sidste tre dage fra solen stod op, til den gik ned, på at hænge de plakater op. Vi er et lille parti, der ikke har så mange frivillige, og de bliver også ramt af det her. Det gør mig rigtig ondt. Der er så få frivillige, der engagerer sig i politik, men når vi så endelig har det, og de er totalt smadrede i arme og ben efter at have hængt plakater op, så skal de se deres store indsats blive ødelagt. Det er ikke rimeligt. Det er nogen af de bedste mennesker i Danmark, uanset hvilket parti vi taler om. De får ikke en krone for det, men tager del i demokratiet og ofrer deres fritid for det, og så bliver de behandlet på den måde. Det er en hån mod dem."

Nye Borgerlige-politikeren, der tidligere var medlem af Liberal Alliance, frygter, at vandalismen kan koste stemmer.

"Det kan jo have påvirkning på et valgresultat. Som et lille parti skal vi være synlige, så folk ved, at vi er der. Jeg har ikke midler til at bestille 5.000 nye plakater, og det kan så betyde, at min valgkamp og mine muligheder for at deltage i demokratiet bliver stækket."

Lars Boje Mathiesen er spidskandidat for Nye Borgerlige i Østjyllands Storkreds.

Ødelagte plakater i Byparken ved Musikhuset Aarhus. Foto: Thomas Eilertsen, Nye Borgerlige

Ødelagte plakater i Byparken ved Musikhuset Aarhus. Foto: Thomas Eilertsen, Nye Borgerlige

Publiceret 15 May 2019 12:00