Foto: Adobe Stock

Foto: Adobe Stock Holger - stock.adobe.com

Kommune er gået rotte-amok: Har dræbt 18.000 med spyd

Menneskets hade-skadedyr nummer ét er og bliver rotten, som både skader kloakker og også bærer smitte af diverse sygdomme.

Kampen mod rotterne foregår på mange forskellige niveauer rundt om i landet, men ét sted er man gået ekstra meget i offensiven. I Gribskov Kommune har man nemlig siden slutningen af 2017 opsat cirka 850 nye rottefælder, og de klapper - eller rettere sagt spidder - flittigt, skriver Lokalavisen Gribskov.

"Cirka 18.000 rotter er gået i fælderne. Fælderne dræber rotterne med spyd, som bliver skudt ned, når en rotte forsøger at passere i kloakken. Fælden er konstrueret, så den spærrer vejen i kloakken på nær et hul, som altså vogtes af en bevægelsessensor og spyd, der dermed dræber rotterne, der forsøger at passere, på stedet og uden gift. Samtidig sender fælden et signal til en computer, og på den måde registrerer vi skuddene. Sådan kan vi flytte fælder rundt og “presse” rotter væk og trinvist udrydde dem," fortæller projektchef fra Anticimex Innovation Center, Klaus Baagøe-Nielsen.

Det er første gang, at en kommune i Danmark har lavet et projekt på den størrelse, som har haft fokus på udryddelse af rotter, men projektet har været en stor succes. Særligt i visse områder.

"Som eksempel kan vi konstatere, at der i to udvalgte områder i Helsinge er blevet udryddet op mod 99 procent af rotterne over en periode på cirka 25 uger. Det kan vi konkludere ud fra, at fælderne i begyndelsen dræbte henholdsvis cirka 45 og 180 rotter, og i slutningen af perioden var det stort set ingen. Og da vi kender rotters bevægelsesmønstre og placerer fælderne derefter, er konklusionen ret klar," siger Klaus Baagøe-Nielsen.

jn

Publiceret 16 May 2019 16:32